Özgür Ayaydın

Diyarbakır’da yapımına 2012 yılında başlanan Silvan Barajı’nın enerji ve sulamaya büyük katkısı olacağı ifade edilse de diğer taraftan doğaya ve kültürel yapılara büyük zarar verecek.

Taş Köprü9

Ayrıca yöredeki 50’yi aşkın köyü su altında bırakacak olan baraj göleti, Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapılan Taş Köprü’yü de yutacak.

Kulp ilçesini Silvan ile Hazro'ya bağlayan ve adını bulunduğu köyün isminden alan Sarum Çayı üzerindeki Taşköprü, özellikle hafta sonları çevre il ve ilçelerden piknik yapmak için gelenlerin gözde mekanı. 

Ancak doğa harikası olan ve ''saklı cennet'' olarak nitelendirilen Geliyê Godernê Kanyonu yakında 100 metre suyun altında kalacak.

Diyarbakır’daki sağlıkçılar: Tüccar değil, hekimiz Diyarbakır’daki sağlıkçılar: Tüccar değil, hekimiz

Taş Köprü 7

Çevrecilerin ve yöre halkının  ekonomik ömrü yaklaşık 50 yıl olarak ifade edilen ve alt yapılarındaki gecikmeler dolayısıyla yöre halkının sulamada çok daha az yararlanacağı Silvan Barajının yapımından vazgeçilmesi önerisini ise maalesef duyan olmuyor.

700 METRELİK VİYADÜK YAPILIYOR

DSİ, Türkiye’nin en büyük 2. sulama projesi olan Silvan Barajı’nın faaliyete geçmesiyle su altında kalacak Taşköprü mevkisinde 700 metrelik viyadük yapım çalışmalarına başladı.

Taşköprü

Hidrolik hesaplarla yaklaşık 100 metre olarak belirlenen su seviyesi nedeniyle Taşköprü viyadüğü ve bağlantı köy yollarının yapımı, büyük önem taşıyor.

DSİ’NİN TÜRKİYE’DEKİ EN KAPSAMLI VİYADÜĞÜ

Projenin öne çıkan bir diğer özelliği, Taşköprü viyadüğünün Türkiye’de DSİ’nin yapacağı en kapsamlı ve karma yapıya sahip viyadüğü olarak planlanması. Orta ayaklarından birinin yüksekliği (radye üstü – döşeme altı ayak yüksekliği) 132 metre olarak ön görülen Taşköprü viyadüğü, yaklaşık 700 metre uzunluğa sahip ve kenar ayaklarından orta ayaklarına çelik köprü, orta ayakları arası ise dengeli konsol olarak tasarlanmış bir yapı olacak.

Editör: Özgür Ayaydın