Nazmi Kahraman 

Diyarbakır Kayapınar’da 1998 yılında 22 katlı olarak yapılırken kentin sembolü olan ve daha sonra 9 katı traşlanan ikiz kuleler, 8 yıldır ne kiraya verildi ne satıldı, adeta kaderine terk edildi. 

-304Merkez Kayapınar ilçesinde 22 katlı olarak inşaa edildiğinde kentin her yerinde görüldüğü için “İkiz kuleler” denilen Polat İnşaat Firmasına ait 2 blok, uçuş mania kriterlerine aykırı olduğu için davalık oldu. O dönemin belediyesinin verdiği ruhsat sonra iptal edildi ve 22 katlı ikiz kulelerin 9 katı uzman ekipler tarafından traşlandı.  8 yıldır traş edilmesine rağmen ikiz kuleler ne kiraya verildi, nede satıldı. 

-299Bir ara otel ve kız öğrenci yurdu olarak kullanılması planlanan ikiz kuleler adeta kaderine terk edildi. Etrafı bariyerlerle çevrilen ikiz kulelerin akıbetinin ne olacağı bilinmiyor. Polat ailesinin bütün işlerini Ankara’ya taşıması nedeniyle binalar ile ilgili nasıl bir tasarrufta bulanacakları merak ediliyor. 

DİYARBAKIR’DAKİ İKİZ KULELERİN HİKAYESİ

Merkez Kayapınar İlçesi’nde 1998 yılında dönemin ilçe Belediyesi’nden ruhsat alan Polat inşaat firması, 16 ve 22 katlı 8 binanın inşaatına başladı. Binaların yükselmeye başlaması ile birlikte Diyarbakır’da bulunan Hava Kuvvetleri 8’inci Ana Jet Üssü Komutanlığı’nın başvurusu üzerine, uçuş güvenliğini tespit için kalibrasyon uçağı ile 7 Kasım 2000 tarihinde kontrol yapıldı. 

-300

“UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR” TESPİTİ

Kontrol sonucunda inşaatların yüksek olduğu ve bunun uçuş güvenliğini tehdit ettiği belirtilerek, durumun düzeltilmesi için Diyarbakır Valiliği’ne başvuruldu. Yapılan yazışmalar ve sonucu Milli Savunma Bakanlığı’nın da talebi üzerine Kayapınar Belediyesi, 2003 yılında encümen kararı ile imar planı değişikliğine giderek uyuşmazlık konusu yerdeki kat yüksekliğinin 63.50 metreden 34.90 metreye düşürdü ve Polat İnşaat Şirketi’ne verilen ruhsatı iptal etti.

 FİRMA BELEDİYEYE DAVA AÇTI

Diyarbakır’ın ’ikiz kuleleri’ olarak bilinen iki binayı yapan şirket, aldığı ruhsata göre inşaatı yaptığını belirterek, Kayapınar Belediyesi’nin ruhsat iptal ve inşaatı mühürleme kararının kaldırılması için 2003’te Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 

 MAHKEME FİRMAYI HAKLI BULDU

Mahkeme, inşaatın tamamlandığı gerekçesiyle Belediyenin mühürleme kararını iptal etti, inşaatın 34.90 metresinden yukarısının Belediye tarafından kamulaştırılarak yıkılmasına hükmetti. Kayapınar Belediyesi ve Milli Savunma Bakanlığı, Bölge İdare Mahkemesi’nin bu kararını temyiz etti. 

-30113 YIL SONRA DANIŞTAY KARAR VERDİ

13 yıl süren yargılama sonunda Dosyaya bakan Danıştay 6’ncı Dairesi, alanda belirlenen mania kriterlerine göre yapılacak binaların yüksekliğinin 34.90 metre yüksekliğini aşamayacağını, belediyenin bu nedenle imar planında yüksekliği 34.90 metreye indirdiğini, ayrıca yapı kullanma izni verilmediğini dikkatte aldı ve idare mahkemesinin kararını bozdu. 

İKİZ KULELER 13 YIL SONRA TRAŞLANDI

 Diyarbakır’da, 1998 yılında alınan ruhsat ile yapılmaya başlanan ve 2003 yılında ’uçuş mania kriterlerinde uçuşlar için risk taşıdığı’ gerekçesiyle yapımı durdurularak ruhsatı iptal edilen 22 katlı ikiz kuleler, mahkeme kararı ile Eylül 2016 yılında tıraşlanmaya başlandı. Traşlama ile binanın yüksekliği 30 metre düşürüldü. 

 -302

TRAŞLANAN KATLARIN MALİYETİ DAVALIK OLDU

Danıştay kararı ile traşlanan ve yüksekliği 30 metre kadar düşürülen ikiz kuleler için firma mahkemeye başvurdu. Mahkeme, firmanın belediyeden aldığı ruhsat ile binaları yaptığını, Belediye’nin imar planına uçuş mania kriterlerini uygulamadığını, bunda firmanın bir kusuru olamayacağını, bu nedenle traşlanan katların maliyetinin Belediye tarafından ödenmesine hükmetti. 

Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

-303

BELEDİYE’NİN 4 DEĞERLİ ARSASI İCRA İLE SATILDI

Kayapınar belediyesi yöneticilerinin zamanında uçuş mania kriterlerine hesabı katmadan verdikleri iznin Belediye’ye maliyeti yüksek oldu. Traşlanan katların yapım bedelini ödeyemeyen Belediye’nin, Kayapınar’ın en gözde yerlerinden 4 önemli arsasın 2.5 yıl önce icra yoluyla satarak ikiz kulelerinde traşlanan katların maliyetinin ödediği ortaya çıkmıştı. 

Editör: Ferit Aslan