Çevreciler, Sarım Çayı üzerinde Silvan Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan BİRSU HES ve Beton Santralı projesinin hayata geçmesi durumunda yörede yer alan ve endemik tür olan Batman Bantı Çöpçü Balığının yaşamının hem de arıcılık, meyvecilik yapan yöre halkının zarar göreceği sık sık dile getiriyor.

sp2

Yaklaşık 10 yıl önce yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verilen HES projesi için yöre halkı, Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. İdare Mahkemesi ise geçtiğimiz haziran ayında keşif yapılmasını istemiş, bunun üzerine geçen ay mahkeme üyelerive mühendislerin olduğu heyet, havza üzerinde keşif yapmıştı.

Diyarbakır Barosu ve Ekoloji Derneği de keşifi izlerken, avukatlardan Barış Yıldırım, yapılmak istenen HES projesinin hukuka aykırı olduğunu söylemişti.

Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor

BAKANIN YANITLAMASI İÇİN ÖNERDE VERDİ

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Çevre, Şehircilik ve İklşim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması için verdiği soru önergesinde HES’in 60 köyü etkileyeceğini işaret ederek, şunlara yer verdi:''Sadece bu bölgede yaşayan Batman Bantlı Çöpçü Balığı ile tanınmaktadır. Bölgede yapılması planlanan Doğal çeşitliliği bozmadan elektrik üretmek mümkün iken alternatif yöntemlerin neden uygulanmadığı merak edilmektedir. Sarım Havzası'nın doğal su kaynaklarının, HES kapsamında 49 yıl süreyle bir şirkete devredildiği iddiaları doğru mu? Sarım Havzası'nda yapılması planlanan HES'in iptali ile ilgili bir çalışmanız olacak mı? ÇED raporu hazırlanırken köylülerin görüşleri neden alınmamıştır? Sarım Havzası'nın doğal su kaynakları ve biyolojik zenginliğinin korunması amacıyla Doğal Sit Alanı ilan edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak

Editör: Özgür Ayaydın