Diyarbakırlı şair, yazar, bürokrat, yazdığı bir makale nedeniyle Malta'ya sürgüne gönderildi.

Tarihinin her döneminde kültür, sanatın bilim merkezi olan, yetiştirdiği ve dünyaca da tanınan yüzlerce sanatkar ile öne çıkan Diyarbakır, insanların ilk yerleşik düzene geçtiği binlerce  yıllık tarihe sahip bir kent. 33 medeniyetin iz bıraktığı Diyarbakır'ın yetiştirdiği şair ve yazarlar arasında Süleyman Nazif de yer alıyor.

KURŞUNA DİZİLMEKTEN KURTULDU, MALTA'YA SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ

İstanbul’daki Fransız işgal orduları komutanı General Franchet d’Esperey beyaz atına binerek bir fatih edası takınarak girdi.

İtilaf Devletlerinin işgalindeki İstanbul'a bu şekilde girişinin Türk Milletini yaraladığını söyleyen Nazif, ''Kara Bir Gün'' başlığı ile yazı kaleme aldı. Yazı 9 Şubat 1919 tarihinde Hadisat Gazetesi'nde yayımlandı.

Süleyman Nazif, yazısında Fransız işgalinin Türk milletini nasıl etkilediğini ve bu duruma nasıl tepki gösterildiğini anlatarak milli ruhu canlandırması Fransız generalin tepkisini çekti.

General Franchet d'Esperey, bu yazı üzerine hemen Süleyman Nazif'in ve sansür memuru Aziz Hüdai (Akdemir) Bey'in yakalanıp, kurşuna dizilmesi emrini verdi. 

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

Yazının yayımlandığı Hâdisât 17 gün kapatıldı. Aziz Hüdâi Bey, 11 gün Fransız Elçiliği'nin mahzeninde tutulduktan sonra, Bekirağa Bölüğü'ndeki hapishaneye konuldu. Daha sonra İzmir'e sürgüne gönderildi. 

Bir kaç ay kaçak yaşayan Nazif, İngilizler tarafından yakalandı. İngiliz ve Fransızların çekişmesi sebebiyle kurşuna dizilmedi. Malta’ya sürgüne gönderildi.

Diyarbakır'da doğan ve eğitimine Diyarbakır'da başlayan Süleyman Nazif, 4 Ocak 1927'de İstanbul'da vefat etmiştir. Mezarı Edirnekapı Şehitlik Mezarlığı'ndadır.

Editör: EYYUP KAÇAR