Klinik denemeler sonucu başarının sağlandığı donmayı önleyen ilaç FDA tarafından onaylandı. İlaç pıhtılaşmayı önleyecek.

Livesience'de yayımlanan araştırmada, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), yaptığı duyuruda, şiddetli donma tedavisinde kullanılacak ilk ilacı onayladığını açıkladı.

PIHTILAŞMA ÖNLENECEK

İlaca ''İloprost'' adı verildiği  belirtilerek, ilacın donmuş hastalarda kan damarlarını açarak kanın pıhtılaşmasını önlediği bildirildi.

Uzmanından kritik uyarı: Ritim bozukluğu ölüm nedeni olabiliyor Uzmanından kritik uyarı: Ritim bozukluğu ölüm nedeni olabiliyor

Küçük bir klinik denemede elde edilen olumlu sonuçların ardından ilacın, yetişkinlerde şiddetli donma tedavisinde ve el veya ayak parmağı amputasyonu ihtiyacını azaltmak için ilacın, Aurlumyn markası altında kullanılması onaylandı.  

Vücudun bazı kısımları (genellikle burun, kulaklar, el ve ayak parmakları gibi ekstremiteler) 32 Fahrenheit (0 santigrat derece) altındaki sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra donduğunda şiddetli donma meydana geldiği belirtilen araştırmada, ''Doku donduğunda bölgeye kan akışı azalır, dokular oksijensiz kalır ve ölmelerine neden olur.

Kan pıhtıları da oluşarak kan akışını daha da yavaşlatabilir. Çoğu zaman tek seçenek bölgenin amputasyonudur'' denildi.

FDA'nın İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji ve Nefroloji Bölümü Direktörü  Dr. Norman Stockbridge, ''Bu onay, hastalara şiddetli donma için ilk tedavi seçeneğini sunuyor. Bu yeni seçeneğe sahip olmak, doktorlara kişinin donmuş el veya ayak parmaklarının hayatını değiştirecek amputasyonunu önlemeye yardımcı olacak bir araç sağlıyor'' dedi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR