Ayşegül Yaşar

Kış aylarında bazı insanların adeta kabusu haline gelen dudak çatlamalarının anatomik yapıyla ilgili olduğu belirtiliyor.

Kış aylarında bir çok insan için dudak çatlamaları oldukça rahatsızlık verici bir durum. Dudak çatlamalarına maruz kalanlar, çeşitli yöntemler uygularken, Londra merkezli Bupa Sağlık Klinikleri'nin direktör yardımcısı Dr. Luke Powles, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte. çatlamaların anatomik yapıyla ilgili olduğunu belirterek, ''Dudaklarınızdaki cilt, yüzünüzdeki cildin geri kalanına kıyasla daha ince bir koruyucu bariyere sahiptir. Bu da onu dehidrasyona (vücudun aldığından daha fazla su kaybetmesi durumudur) karşı daha duyarlı hale getirir'' dedi.

Dudak dokusunu yüzün geri kalanından ayıran genellikle keskin çizgi olan "vermilyon sınırından" başladığı ve dokunun ağzın içini kaplayan mukoza zarına benzediği ifade edilerek, bunun sadece 3 ile 5 doku katmanından oluştuğu ve yüzün başka bir yerinde bulunan saç köklerini veya ter bezlerini içermediği kaydedildi.

''YALAMAK DOĞAL DOKUYU ZEDELER''

''Bağırsaklar alkol üreterek insanları sarhoş edebilir'' ''Bağırsaklar alkol üreterek insanları sarhoş edebilir''

Dudakların vücudun diğer bölgelerine kıyasla daha az yağ bezine sahip olduğunu kaydeden Powles, kuru havaya sürekli maruz kalmanın dudakların hassas cildini kurutarak çatlamasına, soyulmasına ve kanamasına neden olduğunu söyledi.

Powles, şöyle dedi:

''Dudaklarınızı yalayarak yaygın keilitin rahatsızlığını hafifletmeye çalışmak cazip gelse de -ve bazen bunu düşünmeden yaparız- bu aslında sorunu daha da kötüleştirebilir. Bunun nedeni, tükürüğün nişastaları şekere parçalayan amilaz ve yağların sindirimine yardımcı olan lipaz gibi sindirim enzimleri içermesidir.

Dudaklarınızı yaladığınızda, kurumuş tükürük dudaklarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olan doğal yağlı koruyucu tabakayı ortadan kaldırır. Zamanla, bu enzimler dudak derisinin kendisine zarar verebilir ve dehidrasyona katkıda bulunabilir.''

Kuru dudakların sadece estetik değil, aynı zamanda tıbbi bir sorun olduğu da vurgulanarak, mikropların dudaklarda iltihaplanmayı körükleyebidiği bildirildi.

Merhem veya nemlendirici kullanılmasına rağmen çatlamış dudaklardaki sorunun düzelmemesi halinde gelişmiş tedavi yöntemine başvurulması gerektiği belirtildi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR