Kahvenin kökeni, 14. yüzyıl başlarında Habeşistan’da bulunan Kaffa yöresine dayanmaktadır. Bu yörede yetişen kahve ağaçlarının meyveleri, yerel halk tarafından kaynatılarak içilmeye başlanmıştır. Kahvenin adı da bu yöreden gelmektedir. Kahve, Arapça “qahwa” kelimesinden türetilmiştir.

Kahve, Habeşistan’dan Arap Yarımadası’na ve oradan da Osmanlı İmparatorluğu’na ulaşmıştır. Osmanlı’nın Yemen valisi olan Özdemir Paşa, kahvenin lezzetini çok beğenmiş ve İstanbul’a getirmiştir. Kahve, İstanbul’da yeni bir hazırlama ve pişirme yöntemiyle tanışmıştır. Kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını almıştır.

TÜRK KAHVESİNİN DÜNYAYA YAYILIŞI

Türk kahvesi, kısa sürede Osmanlı topraklarında popüler olmuş ve saraydan halka kadar her kesimden insanın sevdiği bir içecek haline gelmiştir.

Türk kahvesi, aynı zamanda sosyal hayatın da bir parçası olmuştur. Kahvehaneler, insanların sohbet ettiği, oyun oynadığı, kitap okuduğu, haberleştiği mekanlar haline gelmiştir. Türk kahvesi, misafirperverliğin, dostluğun, aşkın, evliliğin, falın simgesi olmuştur.

Erciş'te "İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" hazırlığı Erciş'te "İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" hazırlığı

Türk kahvesi, Osmanlı’nın Avrupa ile olan ilişkileri sayesinde de dünyaya yayılmıştır. 16. yüzyılda Viyana’da açılan ilk kahvehane, Türk kahvesi sunan bir mekandır. Avrupalılar, Türk kahvesini çok beğenmiş ve kendi ülkelerine de götürmüşlerdir. Türk kahvesi, Fransa, İngiltere, Hollanda, İtalya gibi ülkelerde de popüler olmuştur. Türk kahvesi, espresso gibi en çok tüketilen kahvelerden birisi olmuştur.Türk Kahvesi Günü

TÜRK KAHVESİNİN KÜLTÜREL MİRASI

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil, aynı zamanda bir kültürdür. Türk kahvesi kültürü ve geleneği, 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne girmiştir. Böylece, Türk kahvesi, dünya kültür mirasının bir parçası olarak kabul edilmiştir.

Türk kahvesi kültürü ve geleneği, Türk kahvesinin hazırlanması, sunumu, içilmesi, muhabbeti, falı ve ritüelleri ile ilgili bir bütündür.

Türk kahvesi, Türk toplumunun kimliğini, değerlerini, yaşam tarzını, estetik anlayışını, zevkini, becerisini, yaratıcılığını, geleneklerini, alışkanlıklarını, davranışlarını, iletişimini, ilişkilerini yansıtan bir kültürel semboldür.

DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ NE ZAMAN?

Türk kahvesi, bugün de dünyada en çok sevilen ve tüketilen kahve türlerinden biridir. Türk kahvesi, her 5 Aralık’ta Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlanmaktadır.

 Türk kahvesi, kültürel mirasımızı korumak, yaşatmak ve tanıtmak için bir fırsattır. Türk kahvesi, bize birlik, beraberlik, dostluk, aşk, mutluluk, huzur, keyif, lezzet, sağlık, bereket, umut, hayal katan bir içecektir. Türk kahvesi, bize “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” dedirten bir kültürdür.

Editör: Ayşegül Yaşar