Eski tip kimlik ve ehliyetler, 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacak. Bu tarihten sonra eski kimlik ve ehliyetlerle hiçbir işlem yapılamayacak. Banka, noter, hastane, pasaport gibi resmi kurumlarda yeni kimlik ve ehliyet istenecek. Ayrıca yeni kimlik ve ehliyet olmayanlar, seyahat, oy kullanma, evlenme gibi haklardan da yararlanamayacak.

YENİ KİMLİK VE EHLİYET NASIL ALINIR? 

Yeni kimlik ve ehliyet almak için öncelikle randevu almak gerekiyor. Randevu almak için Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayabilir veya https://randevu.nvi.gov.tr/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Randevu alırken, yeni kimlik veya ehliyet almak istediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır.

YENİ KİMLİK ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER? 

Yeni kimlik almak için gerekli belgeler şunlardır:

- Nüfus cüzdanı,

-Kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğrafı (1 adet),

-Kimlik kartı bedelinin yatırıldığına dair makbuz.

DEM Parti Urfa Büyükşehir Adayı’ndan Birecik tepkisi DEM Parti Urfa Büyükşehir Adayı’ndan Birecik tepkisi

Yeni kimlik kartı için 83 TL, yeni ehliyet için 15 TL değerli kâğıt bedeli ve 918 TL harç bedeli ödemeniz gerekmektedir. Bu ücretleri Vakıflar Bankası, Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerine yatırabilir veya kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

YENİ EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER? 

  • Kimlik Belgesi: Eski tip kimlik veya nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
  • Biyometrik Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğrafınızı getirmeniz gerekmektedir.
  • Sürücü Sağlık Raporu: Yeni ehliyet almak için sürücü sağlık raporu almanız gerekmektedir. Bu raporu, aile hekiminizden veya sağlık kuruluşlarından temin edebilirsiniz.
  • Kan Grubu Belgesi: Yeni ehliyet almak için kan grubunuzu belirten bir belge veya yazılı beyanınızı sunmanız gerekmektedir.
  • Adli Sicil Belgesi: Yeni ehliyet almak için adli sicil belgesi almanız gerekmektedir. Bu belgeyi, e-devlet üzerinden veya adliyelerden temin edebilirsiniz.
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

YENİ TİP EHLİYET BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?

Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerinde 15 TL

Yeni Tip (2016 Sonrası Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenilenmesi İşlemlerinde​​​​​​ 769 TL yatırılması gerekiyor. ​​​​​​

YENİ KİMLİK VE EHLİYET ALMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Yeni kimlik ve ehliyet almak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Yeni kimlik ve ehliyet başvuruları, şahsen yapılmalıdır. Vekalet veya posta yoluyla başvuru kabul edilmemektedir.
  • Yeni kimlik ve ehliyet başvurularında, parmak izi, el izi ve imza örneği alınmaktadır. Bu nedenle başvuru sırasında ellerinizin temiz ve kuru olmasına dikkat ediniz.
  • Yeni kimlik ve ehliyet başvurularında, biyometrik fotoğraf kullanılmaktadır. Bu nedenle fotoğrafınızın standartlara uygun olmasına dikkat ediniz. Fotoğrafınızda başörtüsü, gözlük, takı, makyaj gibi aksesuarlar bulunmamalıdır.
  • Yeni kimlik ve ehliyet başvurularında, başvuru yaptığınız il veya ilçe dışında teslimat seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneği kullanarak, yeni kimlik veya ehliyetinizi istediğiniz il veya ilçedeki nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.

Kaynak: CEGA