Nazmi Kahraman

Gomifobinin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini b iliyıormusunuz?

Kişinin yakın çevresinden, büyüdüğü aile ortamından veya kendi kötü ilişki deneyimlerinden yola çıkarak geliştirdiği içsel bir korku olan gomofobi, aynı zamanda bilinen evlilik korkusu, psikolojik olarak yaşanan bir bağlanma korkusudur. 

BAĞIMSIZLIĞI KAYBETME ENDİŞESİ

Kişi evlendikten sonra kısıtlanacağını düşünerek bağımsızlığını kaybetme endişesine girer. Kişinin evlenince tek başına karar veremeyecek oluşu, çocuk ve geçim gibi konularda sorumluluk almaktan çekinmesi, partnerinin fedakarlık beklentisi ve evlilik korkusunu oluşturur.

Boşanmış bir ailenin çocuğu olmak, sürekli tartışan ebeveynlerle büyümek, baskın anne modeli ile mükemmelliyetçi bir tutumla büyümek, bağlanmaktan kaçınmak, aşırı mutlu bir evde büyümek, kariyerin engelleneceği düşüncesi, bağımsızlığını kaybedeceği düşüncesi, sorumluluk almaktan çekinmek, pişman olmaktan, adatılmaktan ve boşanmaktan korkmak gomofobinin belirtileri arasında sıralanabilir.

EVLENMEKTEN KORKMAK

GOMOFOBİMANŞET111

Evlilik, her insan için ciddi bir karar. Bazılarımızın hayallerini süslerken, bazılarımızın da korku kaynağı olabiliyor. Öyle ki hepimiz çevremizde; ''Evliliğe hazır değilim, evlenmek bana göre değil, evlilik fikri beni çok korkutuyor.'' gibi cümleler kuran insanlara rastlamışızdır. Tüm bunlar aslında evlilikten kaçmanın  ve diğer deyişle evlilik korkusunun (Gomofobi) belirtileridir. Oysa evlilik birbirini seven iki insanın kendi çekirdek ailelerini kurmak amacı ile toplum ve yasalar tarafından verilen izinle aynı evi paylaşmalarıdır.

GOMOFOBİ'Yİ YENMENİN YOLLARI

Her insan, hayatının bir döneminde evlilik fikrinden uzaklaşabilir ve kaygı duyabilir. Ancak eğer istenirse, tıpkı diğer korkularla olduğu gibi bu korku ile de başa çıkılabilir. Evlilik korkusunu aşmak için kişi  kendine olan güvenini koruduğu gibi başkalarına da güvenmelidir. Paylaşma duygusu öğrenilmeli, bencillikten uzak durulmalıdır. Düzgün, düzenli bir yaşamın kişisel başarıyı desteklediği unutulmamalıdır. 

İşte evlilik korkusu ile başa çıkmak için atabileceğiniz bazı adımlar:

Önyargılı olmayın ve çevrenizde gördüğünüz olumsuz aile örneklerini dikkate almayın.

Önce kendinizi, sonra partnerinizi yeteri kadar tanıyın.

Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı

Paylaşmayı öğrenin ve partnerinizle ortak paylaşımlarda bulunun.

Partnerinizin bir birey olduğunu ve bunun evlilikte de sürdürülebileceğini unutmayın.

Evliliğin anlamına yoğunlaşın. Evlilikten beklentilerinizi belirleyin ve bu düşünceleriniz konusunda partnerinize açık olun.

Eğer evlilik korkusunun aşamayacağınız bir durum olduğunu düşünüyorsanız ve bu nedenle stres yaşıyorsanız, mutlaka bir uzman desteğine başvurun.

Sağlıklı evlilikler, toplumun en sağlam yapı taşlarıdır. Bu nedenle, sağlıklı ve uzun ilişkiler yaşayabilmek için evlilik korkusu ile başa çıkmak, gerektiğinde uzman desteği alarak üstesinden gelmek gereklidir.

Kişiler bu kaygılarla baş edemediklerini düşündüğünde veya bu süreci daha etkili yönetmek istediklerinde uzman bir kişiden profesyonel bir yardım almalıdırlar.
 

Editör: EYYUP KAÇAR