Kabe’nin duvarlarında yüzyıllardır var olan ve Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Hacerül Esved, hacıların öpüp selamladığı, siyah ve parlak bir taştır. Bu kutsal taş, Kabe’nin inşasından bu yana İslam tarihinde merkezi bir rol oynamıştır. Peki, bu esrarengiz taşın hikayesi nedir ve onun özellikleri nelerdir? Hacerül Esved’in kökeni, efsaneleri ve İslam öncesi Araplar tarafından atfedilen kutsiyet, onun sadece bir taş olmadığını, aynı zamanda derin bir manevi mirasın parçası olduğunu göstermektedir.

HACERÜL ESVED TAŞI NEDİR?

İslamiyetten önce de Araplar Hacerül Esved'e ayrı bir kutsiyet atfetmişlerdir. Bu durumun Arapların bazı taşlara ve taşlardan yapılma putlara tapınmaları adetleri ile bağlantılı olduğu söylenebilmektedir. Bu hususta bazı Batılı araştırmacılar, bu taşın Arapların eski bir putundan artan bir parçası olabileceği gibi yanlış bir düşünceye kapılmışlardır.
Kabe'nin çeşitli afetlere ve insan saldırılarına maruz kalması sonucunda Hacerül Esved'de çeşitli hasarlar oluşmuş ve bazı parçalanmalar meydana gelmiştir. Bu parçalar her defasında titiz bir şekilde yerine tekrar yapıştırılarak tamir edilmeye ve korunmaya çalışılmıştır. 

HACERÜL ESVED TAŞININ HİKAYESİ

Hazreti Muhammed otuz beş yaşında iken Kureyşliler tarafından Kabe'nin yeniden inşa edilmesi sırasında Hacerül Esved Taşının yerine yerleştirilmesi konusunda kabileler arasında birtakım anlaşmazlıklar meydana gelmiştir. Bununla birlikte Hazreti Muhammed hakem tayin edilmiştir. Hakem tayin edilen Hazreti Muhammed, Hacerül Esved taşını bir örtü üzerine koyarak bütün kabile reisleri ile birlikte kaldırıp yerleştirileceği esnada kendisi bu görevi yerine getirmiştir. 
 

Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasında bölge birincisi olan Muhammed Türkiye finaline hazırlanıyor Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasında bölge birincisi olan Muhammed Türkiye finaline hazırlanıyor

HACERÜL ESVED TAŞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

İslam inancında özel bir yere sahip olan Hacerül Esved Taşı, Hazreti Muhammed'in bu taşa değer vererek öpmüş olması sebebi ile hac ve umre yapanların da Hacerül Esved Taşını öperek sünneti yerine getirmek isterler. Fakat bu Haccın bir şartı değildir ve hac döneminde izdihama sebep olması sebebi ile bu hususta çok da ısrar edilmemelidir. 
Tarihte Kabe'nin birçok kez el değiştirmiş olması sebebi ile Hacerül Esved Taşı zaman zaman kırılmış ve hasar görmüştür. Hasar gören parçalar yerine yapıştırılıp onarılarak günümüze kadar ulaşabilmiştir. Hanefi mezhebine göre Kabe'yi tavaf etmeye Hacerül Esved'den başlanması sünnettir. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise şarttır.  Tavaf esnasında kalabalık ve izdiham var ise Hacerül Esved'e dokunmak veya öpmek için ısrar edilmemeli, Hacerül Esved'e uzaktan işaret ile istilam etmek daha doğru olacaktır. 

Editör: Ayşegül Yaşar