Nazmi Kahraman

Yıllardır il olmak amacıyla mücadele veren ve tarihte bir dönem Diyarbakır Sancağına bağlanan ilçe, sadece 3 yıl il olarak kalabildi.

Safevi hakimiyetine 1451 yılında giren Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi, 1517 yılında Osmanlı topraklarına katıldı.

Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti

Siverek, 1867 yılında Diyarbekir Vilayeti'ne bağlı bir kazaydı. Bugün bağlı bulunduğu Şanlıurfa ise Halep Vilayeti'ne bağlı bir sancaktı. Urfa, Osmanlı'nın son döneminde Halep'ten ayrılarak vilayet statüsüne yükseltildi. Siverek ise Diyarbekir Vilayeti'ne bağlı bir sancak oldu. 

Siverek, 1923 yılında Viranşehir, Hilvan ve Çermik'in bağlanmasıyla vilayet statüsünü aldı. Ancak, b u mutluluğuınu sadece 3 yıl yaşayabildi. Sıverek, 26 Mayıs 1926 tarihinde tekrar ilçe statüsüne dönüştürüldü.

YILLARDIR İL OLMANIN MÜCADELESİNİ VERİYOR

Siverek-4

Siverek geniş arazileri verimli toprakları, mücadeleci ve çalışkan insanları ile pek çok il merkezini sosyal ve kültürel açıdan geride bırakarak, günümüzede il olma mücadelesinin adeta sembolleşen şehri oldu.

Yaklaşık 300 bin nüfusa sahip Siverek, yıllardır verdiği il olma mücadelesiyle Türkiye gündemine yerleşmiştir.

İlçede 1989 yılında kurulan ''Siverek’i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği'' yaklaşık 35 yıldır il olma mücadelesi veriyor.

Siverekk

Editör: EYYUP KAÇAR