Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi aldığı karara göre,  sınır geçişlerinde ve gümrük noktalarında gümrük vergileri ve harçların artık dolar değil, dinar olarak ödenecek. 

1692091219111111111111111

Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi

Irak Kürdistan Bölgesi Hükümetinin 20 Eylül’de aldığı Bakanlar kurulu kararı bugün kamuoyuna duyuruldu. Maliye ve Ekonomi bakanlarının teklifi üzerine sınır geçişlerinde ve gümrük noktalarında resmi gümrük vergileri ve harçlarının yalnızca Irak dinarıyla yapılması kararlaştırıldı. 

“İHLAL EDEN CEZALANDIRILACAK”

Kararnamede ayrıca, "Bu karara tüm bakanlıklar ve ilgili taraflar bağlı olacaktır. Sınır kapılarında ve gümrük noktalarında ihlal yapılması durumunda ihlalde bulunan kişi cezalandırılacaktır” denildi.  

Karar hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Kürdistan Bölgesi Gümrükler Genel Müdürü Samal Abdulrahman, Irak’ta kullanılan para biriminin kademeli olarak dinara çevrilmesi gerektiğini belirterek, “Irak'ın para birimi dinar olduğu için işlemlerin adım adım dinara çevrilmesi gerekiyor. Doları tüm kapılarda dinara çevirdik ki bu da Irak Merkez Bankasının belirlediği 100 doların 132 bin dinar olarak işlem görmesi anlamına geliyor” dedi.

thumbs_b_c_d91acbd6e8f82f79eda9f2ee0e1cfb33

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ve İran ile arasındaki İbrahim Halil/Habur, Perwezxan, Hacı Omeran ve Başmax sınır kapılarında dinar uygulanmasına adım adım geçileceğini belirten Abdulrahman, "Bazı kapılarda detay gerektirdiğinden henüz bu sisteme geçilemedi. Bu sistemi adım adım değiştirmemiz gerekiyor. Ancak karar tüm kapılara iletildi ve uygulama aşamasındayız” diye konuşu.

Samal Abdulrahman'ın aktardığına göre, söz konusu karar Irak merkezi hükumeti tarafından alındı Irak Kürdistan Bölgesi de kararı uyguladı.

Editör: Ferit Aslan