Japonya'nın Ogasawara Adaları yakınlarında, Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde, bilim dünyasını heyecanlandıran eşsiz bir denizanası türü keşfedildi. 

İlk kez, 2002 yılında Sumisu kalderasında yapılan bir dalış sırasında uzaktan kumandalı bir araç (ROV) tarafından tespit edilen tuhaf deniz anası, tanımlanamamıştı. İkinci kez görüldükten sonra tanımlanabilen deniz anası 2023 yılında Zootaxa Dergisinde yayımlanan bir çalışma ile resmiyet kazandı.

D E N İ Z

Bilim insanları, denizanasının çapının yaklaşık 10 santimetre olduğuınu, şemsiye şeklinde, şeffaf bir görünüme sahip olduğunu söyledi.

Deniz anasında asıl dikkati çeken özelliğin ise, ortasındaki alışılmadık haç şeklindeki midesi olduğunu kaydeden bilim insanları, bu özelliğin, denizanasının yaşadığı derin, karanlık sularda avlanan yırtıcılardan kaçınmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

''Denizanasının diyeti, genellikle derin denizde parıldayan biyolüminesan organizmalardan oluşuyor ve kırmızı renkli midesi, bu ışığı absorbe ederek yırtıcı hayvanlardan koruyor'' diyen bilim insanları, bu türün diğer denizanalarına göre farklılık gösterdiğini ifade etti.

Deni̇z Anasi

Bu yeni türün, beslenme için kolların yanı sıra dokunaçlara da sahip olması gibi alışılmadık özelliklerinin olduğunu anlatan belirten bilim insanları, bu denizanasının genetik özelliklerinin, örneğin ilaç geliştirme süreçlerinde kullanılabilecek potansiyel bir zehir içerebileceğine inanıyor.

Meteorolojiden Güneydoğu için toz taşınımı uyarısı Meteorolojiden Güneydoğu için toz taşınımı uyarısı

KALDERA NE DEMEK

Magma odasındaki magmanın tamamının püskürerek boşalması sonucu volkanın tavan kısmı kendi içine çöker. Böylece kaldera denilen büyük kraterler oluşur. Kalderalar, bir volkan patlaması sırasında magmanın basıncı ile tavan kısmının tamamen parçalanması sonucu da oluşabilir.

Kaynak: Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR