4 Mayıs 2024 günlük burç yorumları 4 Mayıs 2024 günlük burç yorumları

Kahve, güne başlarken ya da gün içinde enerji veren, keyifli bir içecek. Ancak kahve sadece lezzetli değil, aynı zamanda beynimiz için de çok yararlı. Kahvenin içindeki kafein, kan-beyin bariyerinden geçerek beyin hücrelerine ulaşıyor ve burada birçok kimyasal ve biyolojik etki gösteriyor. Bu etkiler, kahvenin hem yaşa bağlı bilişsel azalmaya hem de Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucu olduğunu gösteriyor.

KAHVE, BİLİŞSEL FONKSİYONLARI ARTIRIYOR

Kahvenin içindeki kafein, beyindeki adenozin reseptörlerine bağlanarak uyanıklık, dikkat, hafıza, öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel fonksiyonları artırıyor. Kafein, aynı zamanda beyindeki dopamin, serotonin, norepinefrin gibi nörotransmitterlerin salınımını da artırarak duygudurum, motivasyon, zeka ve yaratıcılık gibi alanlarda da olumlu etkiler sağlıyor.

 Makul dozlarda kafein ya da kahvenin hem yaşa bağlı bilişsel azalmaya iyi geldiğini, hem de Alzheimer ve Parkinson’a iyi geldiği yönünde güçlü kanıtlar olduğunu vurguluyor. Belleği iyileştiriyor. Yani genel sağlık açısından bakıldığında oldukça olumlu etkileri var.

KAHVE, DUYGUSAL VE FİZİKSEL İYİLİK HALİNİ YÜKSELTİYOR

Kahvenin içindeki kafein, kan dolaşımını hızlandırarak fiziksel enerjiyi artırıyor. Ayrıca, beyindeki nörotransmitterlerin salınımını artırarak duygusal iyilik halini de yükseltiyor. Tarlacı, “Kafein kanda belli bir seviyeye ulaştığı zaman (yaklaşık 3 fincan kahveye denk geliyor) dikkat artışı, uyanıklık artışı, fiziksel enerji artışı ortaya çıkabiliyor. Kafein duygusal ve fiziksel iyilik halini artırıyor” diyor. Kahvenin ayrıca stres, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunlara da iyi geldiği, özellikle kadınlarda intihar riskini azalttığı da araştırmalarla gösterilmiş.

KAHVE, BAŞ AĞRISINI GİDERİYOR

Kahvenin içindeki kafein, beyindeki kan damarlarını daraltarak baş ağrısını gideriyor. Ayrıca, kafein, ağrı kesici ilaçların etkisini de artırıyor.

Baş ağrısında kafeinin ağrı kesici ve profilaksi (hastalığı önleme) olarak kullanımı ile ilgili bilgiler vardır ve günlük pratikte kullanılıyor. Özellikle kadınlarda görülen adet dönemi baş ağrılarında kahvenin faydalı olduğu da belirtiliyor.

KAHVE, PARKİNSON VE ALZHEİMER HASTALIĞINA KARŞI KORUYOR

Kahvenin içindeki kafein, beyindeki dopamin reseptörlerine bağlanarak Parkinson hastalığının oluşumunu ve ilerlemesini engelliyor.

Parkinson hastalığı, beyindeki dopamin üreten hücrelerin kaybıyla ortaya çıkan bir hareket bozukluğu.

Nöropskiyatri açısından bakıldığı zaman Parkinson hastalığı ile ilgili çalışmalar var ve Parkinsonla ilgili oldukça önemli pozitif etkileri olduğu görülüyor.

Kahvenin ayrıca Alzheimer hastalığına da iyi geldiği, kahve tüketenlerde Alzheimer hastalığı riskinin yüzde 65 oranında azaldığı da araştırmalarla ortaya konmuş. Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ölümüyle ortaya çıkan bir bellek bozukluğu.

KAHVE, BAZI KANSER TÜRLERİNE KARŞI FAYDALI

Kahvenin içindeki kafein, antioksidan ve anti-enflamatuar etkileriyle bazı kanser türlerine karşı koruyucu olabiliyor. Özellikle karaciğer, kolon, meme, prostat ve cilt kanserlerinde kahvenin faydalı olduğu gösterilmiş.

Özellikle bazı kanser tiplerinde pozitif etkileri olduğu, karaciğer yağlanmasının azaldığı görülüyor.

Kahvenin ayrıca diyabet, kalp hastalığı, inme, siroz, safra taşı gibi hastalıklara karşı da koruyucu olduğu da biliniyor.

Editör: Ayşegül Yaşar