Timsahlar kadar akıllıydılar! Timsahlar kadar akıllıydılar!

Türk kahvesi, zengin aroması ve köpüklü sunumuyla Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak bu geleneksel içeceği bir adım öteye taşıyarak, sağlık üzerinde ekstra faydalar sunan bir baharat eklemeye ne dersiniz?

Araştırmalar, tarçının metabolizmayı hızlandırma ve yağ yakımını destekleme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu baharatın eklenmesiyle, Türk kahvesi sadece keyifli bir mola değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunan bir içecek haline geliyor.

Metabolizmayı hızlandırır

Yapılan araştırmalara göre Türk kahvesi kan dolaşımını hızlandırabilen bir içecek olarak kabul ediliyor. Bu ikili, kalbin ritim hızını artırarak vücuda hareket kazandırabilir. Metabolizmanın %2 veya %12 oranında hızlanmasını sağlıyor. Böylece yağ yakımına destek sağlıyor.
Yağ yakımını hızlandırır

Kahvenin içindekş kafein güçlü bir uyarıcıdır. O nedenle sinir sistemini uyarabilir, yağ yakımını hızlandırarak yağ hücrelerini harekete geçirir. Vücutta salgılanan catecholamine maddesi yağ hücrelerinin giderilmesini sağlar.

Kan şekerini düzenler

Tarçının sağlık faydaları arasında en yaygın bilinen özelliği kan şekerine etkileridir. Özellikle diyabet riskini azaltan tarçın, kahveyle birleştiğinde kan şekerini dengeleyecektir. İçine ekleyeceğiniz 1 kaşık tarçın, kahvetüketince gelişen kan şekeri sorunlarını önleyebilir.

Karbonhidrat sindiriminde etkili

Karbonhidrat ağırlıklı beslendiğinizde hızlıca acıkabilirsiniz. Tarçın, özellikle yemek sonrası oluşacak kan şekeri sorunlarını giderebilir. Yemekten bir süre sonra tarçınlı Türk kahvesi içebilir, karbonhidratın vücudunuzdan hızlıca atılmasını önleyebilirsiniz. Enerji seviyenizi stabilize edecektir.
Tokluk hissi

Türk kahvesi, tatlı krizleri ve açlık durumunda midenizde oluşan sorunları dindirmek için etkili bir içecektir. Tarçın ike birleştiğinde tokluk duygusuna yakınlaştırır ve fazla kalori alımından uzak tutar. Ancak bu etkiler için kahveyi şekersiz tercih etmelisiniz.
Enerjinizi yerine getirir

Kahve tüketimi, fiziksel performansın artmasını sağlayacaktır. Gün içerisinde daha zinde hissetmek için tarçınlı kahve içerek güne başlayabilirsiniz. Özellikle tip 2 diyabet, alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların riskini azaltabilir.

TARÇINLI TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

- 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi


- 1 çay kaşığı toz tarçın


- 1 fincan su

YAPILIŞI

İlk olarak cezveyi ocağa alıp içine 1 fincan su ekleyin. Üzerine 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ve tarçın ilave edin. Kahvenizi yavaş yavaş karıştırıp pişmeye bırakabilirsiniz. Önce köpüğünü bardağın dibine ekleyin, ardından pişen kahvenizi üzerine dökün. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir tarif.
 

Editör: Ayşegül Yaşar