Bilim insanları tarafından adanın doğu kıyısında  "Parmak Isıran" dev su böcekleri keşfetti.

Livesience'de yer alan araştırmada, bilim insanları tarafından Kıbrıs adasının doğu kıyılarında yöreye özgü olmayan devasa su böcekleri keşfetti.

Parmak ısıran bu böceklerin ana kara bölgelerinden nasıl ve neden buraya geldiğini anlamaya çalıştıklarını kaydeden araştırmacılar, ''Bu 12 santimetreye kadar büyüyebilen canlılar, insanların ayak parmaklarına acı veren ısırıklara neden olabiliyorlar. Bu sebeple onlara 'Parmak Isıranlar' da deniyor'' dedi.

Araştırmacılar, bu dev su böceklerin genellikle tatlı su habitatlarında, göletlerde ve bataklıklarda yaşadıklarını ifade ederek, kıskaç benzeri uzantıları ve zehirli tükürükleri sayesinde avlarını kolayca yakaladıklarını ve ayrıca, insanların ayak parmaklarını aralarından ısırdıklarının da bilindiğini söyledi.

''ENDİŞENLENMEYE GEREK YOK''

Denizlerin gizemli yaratığı; Mavi Ejderha Denizlerin gizemli yaratığı; Mavi Ejderha

Bilim insanları endişelenecek bir durumun olmadığını kaydederek, şöyle dedi:

''Endişelenmeyin, bu ısırıklar toksik değil!. Yani endişelenmeye gerek yok. Lethocerus cinsine ait bu böcekler, genellikle Türkiye, Lübnan, İsrail ve Mısır gibi bölgelerde bulunurlar. Böceklerin buraya nasıl geldiği konusu araştırılıyor.

Şu an için, Lethocerus adlı bu böceklerin Kıbrıs'ın ekosistemi için büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. Ancak, bu böcekler adada yeni ve daha fazlası gelebilir.

Sonuç olarak, bu dev su böceklerinin keşfi, Kıbrıs adasında yaşayan insanların dikkatini çekiyor ve onları daha dikkatli olmaya teşvik ediyor. Ayaklarınızı suya sokarken artık daha dikkatli olmanın zamanı geldi!.''

Editör: EYYUP KAÇAR