Nazmi Kahraman / Özel Haber

Kudüs'ü 150 yılı aşkın süre önce Diyarbakırlı Yüzbaşı Zaza Hüseyin komutasındaki askerlerin koruduğunu biliyor musunuz?

Dinlerin kutsalı olan Kudüs 1187 yılında Selahaddin-i Eyyubi tarafından fethedilen Kudüs, 1260 yılında Eyyubi Devletini ortadan kaldıran Memluklerin eline geçti.  Kutsal kent Kudüs, 1516 yılında da Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyeti altına girdi.

GÜVENLİK DİYARBAKIRLI KOMUTANA EMANET 

Arsiv kayıtlarına göre, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kudüs, Diyarbakırlı süvari birliğine teslim edilmiş. 

Güvenlik için 30 kişilik bir süvari birliği oluşturularak komutanlığına da Diyarbakırlı yüzbaşı Zaza Hüseyin getirildi. 30 kişiyle Kudüs'ün güvenliğini sağlayan Zaza Hüseyin'in komutasındaki asker sayısı 1860 yılında 50'ye çıkarılmış. 

Kayıtlarda, bu aynı zamanda Zazaların Kudüs'le ilk tanıştıkları gün olarak da yer alıyor.

Arşiv kayıtlarında; ''Diyarbekirli Sergerde (başkan, reis) Yüzbaşı Zaza Hüseyin Ağa, H.1236/M.1821 yılında dünyaya geldi. 1843 yılında orduya katılan Zaza Hüseyin Ağa Şubat 1855'te Yüzbaşı rütbesine terfi etti'' denilirken, Osmanlı Arşivi'ndeki  1855 tarihli bir vesikada, 5. Orduda görevli Zaza Hüseyin Ağa'nın Kudüs Sancağına bağlı Nablus kentine atandığına yer verilmiş ve emrindeki askerler ile kendisine verilecek aylık maaş tutarları kaydedilmiştir. 

Yüzbaşı Zaza Hüseyin Ağa'nın aylık maaşının 250 kuruş, emrindeki askerlerin de maaşının 80 kuruş olarak defterlere geçtiği kaydediliyor.

MESCİD-İ AKSA'YI KİM YAPTI

Diyarbakır Valiliği işe alım duyurusu yaptı Diyarbakır Valiliği işe alım duyurusu yaptı

Kudüs Osmanlı idaresinde sancak statüsündeydi. Ancak, bağlı bulunduğu eyalet merkezleri zamanla Halep ve Şam arasında değişti.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa 144 dönümlük alan, üzerine kurulu bir yer. Kudüs'ün doğusundaki eski şehir bölgesinde bulunan bu alan tapınaklar tepesi olarak adlandırılıyor.

Kaynak: Bingöl Üniversitesi Yayınlar

Editör: EYYUP KAÇAR