Kuşburnu; C ve E vitamini, fenolikler, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren iyi bir fitokimyasal kaynağıdır.

Kuşburnu, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde doğal olarak yetişebilen, çalı formunda, boyu 1-3 metre aralığında bitki türlerinden biridir. Rosacea familyasında yer alan kuşburnu, eylül ve ekim aylarında meyve verir.  Kuşburnu, yabani gül bitkisinin tohumlarını içerir.  Gül bitkisinin boyu 1-3 metre aralığındadır. Bitkinin dalları ve gövdesinde dikenler vardır.

MALZEMELERİ

-1 kilo kuşburnu

-500 gr toz şeker

-2 bardak su

YAPILIŞI

Astım, KOAH ve solunum yolu hastaları toz taşınımına dikkat! Astım, KOAH ve solunum yolu hastaları toz taşınımına dikkat!

Kuşburnu yıkanıp iyice süzülür ve ardından sağları temizlenir. Yıkanan kuşburnu tencereye koyulup, üzerine su eklenir. Yumuşayıncaya kadar da haşlanır. Haşlanan kuşburnu ezilmeye başlar, ezilen kuşburnu süzgeçten geçirilerek içerisinde tortu kalmayacak hale getirilir. Tortuların tamamen gittiğini anlamak için temiz bir tülbentten geçirilir. Daha sonra ise süzülen kuşburnu ezmesini tencereye koyup üzerine şeker eklenip yaklaşık 30 dakika boyunca pişirilir. Tadı ve kıvamı kontrol edilerek pişirilmeye devam edilir. Çok sulu ve şekeri az ise şeker eklenebilir. Sıcakken kavanozlara konup vakumlanması sağlanır. Soğuduktan sonra ise serin ve güneş olmayan bir yerde saklanabilir.

KUŞBURNU MARMELATININ FAYDALARI

Kuşburnu içeriğinde yüksek oranda C vitamini, B1, B2 ve K vitaminlerinin yanı sıra; protein, mineral, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitlerini barındırır. Kuşburnu spazmlar, ülserler, mide tahrişi ve mide asidi eksikliği gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kuşburnu aynı zamanda kabızlık, ishal, safra kesesi rahatsızlıkları, safra taşı, gut, ödem veya su toplanması, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, göğüs rahatsızlıkları, kilo kaybı ve ateş yükselmesi için de faydalıdır.

Kuşburnu marmelatı metabolizmayı hızlandırmak konusunda etkilidir. Bununla beraber idrar sökücü ve basur hastalarının da sık sık tüketmesi uygundur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek üzerinde olumlu etkileri bulunmasının yanı sıra cilde parlaklık kazandırır.

Kansızlık üzerinde etkili olup kan yapıcı etkileri olduğu bilinen kuşburnu marmelatı, sabah kahvaltılarında ekmeğe sürülerek tüketilebilir.

Kuşburnu, kansızlığa iyi gelir. Cildi güzelleştiren ve bağışıklığı güçlendiren kuşburnu, kötü kolesterolü düşürmesiyle de bilinir.

1 PORSİYON KUŞBURNU MARMELATI KAÇ KALORİ?

Kuşburnu marmelatının 100 gramlık porsiyonu 275 kaloridir. Bir yemek kaşığı marmelat ise, yaklaşık 35 kaloridir.

Editör: Nazmi Kahraman