Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Öğretmen atama kontenjanları ve branş dağılımı belli oldu mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Öğretmen atama kontenjanları ve branş dağılımı belli oldu mu?

Türkiye, son günlerde sosyal medya fenomenlerinin başına gelenleri konuşuyor. Dilan Polat ve eşi Engin Polat, suç örgütü kurmak, suç gelirlerini aklamak ve vergi kaçırmak suçlarından tutuklandı. Dilan Polat’ın 2019 yılında paylaştığı ve “şampiyonlar ligi” diye anılan fotoğraftaki 12 kişi de gözaltına alındı.

Özlem ve Tayyar Öz çifti de aynı suçlardan dolayı mal varlıklarına el konuldu. Bu gelişmeler, sosyal medya fenomenlerinin gelirlerinin nasıl elde edildiği ve nasıl vergilendirildiği sorularını gündeme getirdi.

Bu sorulara cevap arayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, sosyal medya platformları ve fenomenleriyle ilgili bir çalışma başlattı.

Komisyon Başkanı, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamada, başta TikTok olmak üzere sosyal medya platformlarının Türk toplumunun ahlakını, kültürünü ve aile yapısını bozan yayınlar yaptığını söyledi.

Yayman, TikTok’un Türkiye ve Avrasya temsilcisi Emir Gelen’i 7 Aralık tarihinde komisyona davet ettiklerini ve bu konularla ilgili açıklama yapmasını istediklerini belirtti.

YENİ YASA YOLDA

Yayman, ayrıca TBMM’de bir torba yasa hazırlığı olduğunu ve bu yasayla sosyal medya fenomenlerinin gelirlerinin araştırılması, muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi konusunda çok ciddi adımlar atılacağını ifade etti.

Yayman, “Başta TikTok olmak üzere kendilerine sosyal medya fenomeni diyen bazı insanların ki onların neyin fenomeni olduğunu asla bilmiyoruz ve ne yaptıklarını bilmiyoruz. Bu konuyla ilgili TBMM’de bir torba yasa hazırlığı var. Özellikle gelirlerinin araştırılması, muhasebeleştirilmesi, vergilendirilmesi konusunda çok çok ciddi adımlar atacağız. TikTok başta olmak üzere dijital mecralarda milletimize yönelik, ahlakımıza yönelik, ailemize yönelik, çocuklarımıza yönelik, başta müstehcenlik olmak üzere uygulamalar asla tasvip edilemez ve bu insanların iyi bir iş yapıyor gibi ortaya çıkması ve bunlara bağış yapılması zaten meleşenin vahametini ortaya koymaktadır” dedi.

LİSANS İPTALİ TEHDİDİ

Yayman, son olarak, sosyal medya platformlarına yönelik yaptırımların lisans iptaline kadar gidebileceğini söyledi. Yayman, “Biz Dijital Mecralar Komisyonu olarak başta bant daraltma, yayın yasağının getirilmesi, reklam yasağının getirilmesi ve gerekirse lisans iptali olmak üzere tüm dijital mecralarla ilgili çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz bunu kamuoyuna açıklamak isterim” diye konuştu.

Editör: Ayşegül Yaşar