Ramazan-ı Şerif, İslam aleminde birlik, beraberlik ve maneviyatın doruğa ulaştığı kutsal bir aydır. Bu mübarek ayın gelişiyle birlikte, Müslümanlar oruç ibadetinin detaylarına dair sorularla meşgul olmaktadır. Peki, oruca nasıl niyet edilir ve niyet vakti tam olarak ne zaman? İşte cevabı...

Batman'da öğretmenin darbedilmesine ilişkin 2 kişi gözaltına alındı Batman'da öğretmenin darbedilmesine ilişkin 2 kişi gözaltına alındı

ORUCA NİYET NASIL GETİRİLİR?

Oruca niyet etmek, bir Müslüman'ın kalpten geçirdiği bir taahhüttür. Bu niyet, geceden yapılabilir ve akşam namazı girişiyle başlar. Ancak önemli bir detay da, niyetin iftardan önce, yani öğle vaktinin girmesi öncesine kadar devam etmesidir.

ORUÇ TUTMA DUASI: NİYET DUASI NASIL YAPILIR?                        

Bir Müslüman oruç tutacağı vakit; ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya’ diyerek oruç tutmaya niyetlenebilir. Niyet, bir şeyi yapmaya fiziksel ve ruhsal olarak karar verme durumudur. Kişi de oruç niyeti ile yeme, içme ve diğer yasaklardan kendini uzak tutarak ibadetlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışır.

ORUCA NİYET VAKTİ NE ZAMAN BİTER?

Ramazan orucu, gece boyunca devam eden bir ibadet olmasına rağmen, geceden niyet etmemek durumunda da oruca başlanabilir. Ancak bu durumda imsak vaktinden önceki öğle vaktine kadar niyet edilip oruç tutulabilir. Bu, özellikle unutkanlık veya başka sebeplerle gece niyet etme fırsatının kaçırıldığı durumlarda uygulanabilir.

Editör: Ayşegül Yaşar