Diyarbakır 150 yıl önce Türk edebiyat tarihinde bir döneme de adını veren Serveti Fünün Dergisi'nde yer aldı

Diyarbakır'da 1870 yılında günümüzde ''kurt'' olarak adlandırılan Kürt İsmail Paşa tarafından Sanat Okulu yaptırıldı. Ancak, nedense bir süre sonra bakımsızlıktan harabeye döner.

Fiskaya Mahallesi Yusuf Azizoğlu Caddesi üzerinde bulunan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kullanılan bina 1896 yılında Diyarbakır valisi olarak atanan Halid Bey tarafından onarılır. O dönemde Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı nedeniyle binaya ''Hamidiye Sanayi Mektebi'' adı verildi.

HALKTAN TOPLANAN BAĞIŞLARLA İNŞAA ETTİRİLDİ

Diyarbakır'da 5 yılı aşkın süre görev yapan Diyarbakır Valisi Halid Bey tarafından başlatılan girişimlerle okulun yapımı için bağış toplanmaya başlandı. Halktan toplanan bağışlarla yeniden inşa ettirilen okulda, kimsesiz çocuklar için halıcılık, kunduracılık, terzilik ve benzeri meslekler öğretiliyordu.

DERİGİN KAPAĞINDA YER ALDI

Sanayi̇ Mektebi̇ Serveti̇ Fi̇nün Dergi̇si̇ Di̇yarbakirda İnsaa Edi̇len Han

Srveti Fünün'ün kapağında yer alan  Diyarbakır Sanayi Mektebi /  Fotoğraf: Oruç Ejder Çetin

Diyarbakır'da açılan ve o dönemde ses getiren okul, dönemine damga vuran sanat ve edebiyat dergisi Servet-i Fünün'de geniş yer aldı. Okulun resmini kapağına taşıyan 12 Teşrinievvel 1316 tarihli dergide, okulda nelerin yapılacağına, hangi kursların olduğu ve kimsesiz çocukların meslek sahibi olacağına değiniliyor.

DERGİYİ RUM GAZETECİ KURDU

Servet-i Fünûn 1891-1944 arasında aralıklarla 2461 sayı yayımlanan ve özellikle Türkçe edebiyatın modernleşmesindeki rolüyle ünlenen haftalık resimli bir dergi.

Nikolaidi'nin sahibi olduğu Servet gazetesinin fen eki olarak Ahmet İhsan tarafından yayımlanmaya başlayan Servet-i Fünûn'un ilk sayısı 27 Mart 1891'de çıkar. 

Başlangıçta günlük olarak çıkmaya başlayan dergi kısa süre sonra haftalık olarak yayımlanmaya başlanır. 

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

Türk edebiyat tarihinde bir döneme de adını veren derginin kelime anlamı 'ilimlerin zenginliği''

Teknoloji ve popüler bilim dergisi niteliğine sahip derginin 1892’de imtiyazını alan Ahmet İhsan’ın gayretleriyle derginin içerisinde edebiyat ürünleri de giderek yer bulmaya başlar. 
 

Editör: EYYUP KAÇAR