İstanbul’da yapılan KAFES-16 operasyonuyla İngiltere’nin en büyük uyuşturucu çetelerinden birinin elebaşı olan Shaun Monaghan gözaltına alındı. Monaghan, Interpol tarafından kokain, eroin, silah ticareti, silahlı yaralama ve soygun suçlarından aranıyordu. Peki kim bu Shaun Monaghan? Neden Türkiye’ye geldi? Hangi suçlara karıştı? İşte merak edilenler…

SHAUN MONAGHAN KİMDİR?

Shaun Monaghan, 1978 doğumlu bir İngiliz vatandaşıdır. İngiltere’nin Kuzey Doğu bölgesinde faaliyet gösteren silahlı bir organize suç örgütünün elebaşıdır. Monaghan, örgütüyle birlikte yüksek miktarlarda kokain ve eroin dağıtımı yapmakta, yasadışı silah ticareti yapmakta, silahlı yaralama, silahlı tehdit ve silahlı soygun suçlarını işlemekteydi. Örgütün çok sayıda uzun namlulu ve tabanca cinsi silah ve mühimmata sahip olduğu belirlenmişti.

SHAUN MONAGHAN NEDEN TÜRKİYE’YE GELDİ?

Shaun Monaghan, İngiltere’de yaptığı suçlardan dolayı Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmaya başlandıktan sonra kaçak olarak Türkiye’ye gelmişti. Monaghan, 25 Ekim 2023 tarihinde ülkemize giriş yapmış ve İstanbul Fatih’te bir otelde kalmaya başlamıştı. Monaghan’ın Türkiye’ye gelmesinin nedeni ise henüz bilinmiyor.

SHAUN MONAGHAN NASIL YAKALANDI?

Shaun Monaghan, İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele, İstihbarat ve Göçmen Kaçakçılığı ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüklerince takibe alınmıştı. Emniyet güçleri, Monaghan’ın yerini tespit ettikten sonra 5 Aralık 2023 tarihinde KAFES-16 operasyonunu düzenledi. Operasyonda, Monaghan’ın kaldığı otel basıldı ve Monaghan gözaltına alındı. Monaghan’ın üzerinden sahte kimlik, pasaport ve çok sayıda cep telefonu çıktı. Monaghan, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 35 bine yaklaştı Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 35 bine yaklaştı

SHAUN MONAGHAN’IN YAKALANMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Shaun Monaghan’ın yakalanması, Türkiye’nin uluslararası suç örgütleriyle mücadelesinde önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İnterpol Kırmızı Bülteni ile aranan İngiltere’nin Kuzey Doğu bölgesinde uyuşturucu madde ticareti yapan ‘Silahlı Organize Suç Örgütünün’ Elebaşı olan Shaun MONAGHAN İstanbul’da yapılan ‘KAFES -16’ Operasyonuyla yakalandı. Kahraman polislerimize teşekkür ediyorum.” dedi. Monaghan’ın yakalanmasıyla birlikte, örgütünün Türkiye’deki faaliyetlerinin de engellendiği düşünülüyor.

Editör: Ayşegül Yaşar