Subay iken, Lice depreminden sonra Ordu’dan istifa eden ve Batman’da seçildiği belediye başkanlığı 28 gün süren Edip Solmaz 44 yıl önce bugün öldürüldü.  

Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı

Batman’da, 1979 yılında bağımsız belediye başkanı seçilen Edip Solmaz’ın başkanlığı sadece 28 gün sürmüş ve 12 Kasım 1979 yılında uğradığı faili meçhul saldırıda hayatını kaybetti. 

F-wCHSEW8AAI2B8

EDİP SOLMAZ KİMDİR?

Batman’da doğan Edip Solmaz, Askeri Liseyi bitirdikten sonra Diyarbakır’da subay olarak göreve başlar. Solmaz, Diyarbakır’da iken 1975 yılında meydana gelen Lice depreminde görev alır. Burada komutanların tavırlarından rahatsız olan Solmaz, ordudan istifa eder.

BAŞKANLIĞI 28 GÜN SÜRER

F-wCHSHWMAAwIqV

Batman’a dönen Edip Solmaz, 14 Ekim 1979 tarihinde Belediye başkan adayı olur ve Adalet Partisi’nin adayına karşı 199 oy fark ile seçimi kazanır. Belediye başkanlığı 28 gün süren Edip Solmaz, 12 Kasım 1979 yılında uğradığı faili meçhul saldırıda yaşamını yitirir. Başkanlığı 28 gün süren Solmaz’ın cenazesine binlerce kişi katılırken, aynı zamanda Batman’daki ilk faili meçhul cinayet olarak kayıtlara geçer. 

İLK KAYYIM 44 YIL ÖNCE ATANMIŞ

Edip Solmaz’ın öldürülmesi ile o zaman ilçe olan Batman’a Bakanlar Kurulu’nun 7 Aralık 1979 tarihli bir kararnamesiyle Ahmet Antep adlı bir yüzbaşı hem Kaymakamlık hem de belediye başkanlığına kayyım olarak atanır.  Bu uygulama aynı zamanda yapılan ilk kayyım uygulaması olmuştu. 

Editör: Ferit Aslan