NAZMİ KAHRAMAN/ÖZEL

Akaryakıt fiyatındaki yüksek artışın ardından sürücülerin, benzinli araçlarına LPG taktırmada yoğunluk gözlenirken, geliştirilen son sistem sayesinde dizel araçlara LPG taktırılması durumunda minimum yüzde 35 tasarruf sağlandığı ortaya çıktı.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 40 yıldır faaliyet yürüten otomobil servis işletmecisi Erdal Koçdemir, İtalya'dan dizel araçlar için getirilen LPG sisteminin montajına başladı.

Koçdemir, bugüne kadar, dizel araçlara LPG taktırmanın istenen verimi sağlamadığı için sürücüler tarafından tercih edilmediğini söyledi.

YÜZDE 30 DİZEL YÜZDE 70 LPG TÜKETİYOR

Uzun çalışmaların ardından dizel araçlarda yüzde 35 tasarruf sağlayan sistemi İtalyan Ecomotive firmasının üretmeyi başardığını belirten Koçdemir, şöyle konuştu:

''İtalya, İspanya ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinde bu sistemin kullanımna başlandı. Benzinli LPG'li araçlar, benzinle çalışır daha sonra LPG'ye geçiş yapıyor. Oysa dizel LPG'li araçlar öyle değil. Dizel LPG'li araçlarda ise araç çalışmaya başladığı andan itibaren sürekli olarak yüzde 70 LPG yüzde 30 motorin tüketiyor. Genel tüketimde minimum 35 oranında tassaruf sağlıyor. Yeni sistem dizel LPG'li araçlar, yaklaşık 6 ay Türkiye şartlarında 200 bin kilomere kullanıldı ve çok başarılı oldu. Türkiye'de 1000'e yakın LPG takılı kamyon ve tır şuan yollarda.  Kendi dizel otomobilime LPG taktım çok yüksek performans aldım.''

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

PARTİKÜL VE EGR SORUNU SONA ERECEK

Erdal Koçdemir, dizel araçların yüksek miktarda hava kirliliğine neden olması dolayısıyla Avrupa ülkelerinde dizel araçlara kısıtlama getirilip, LPG'li ve elektrikli araçlara teşvikler verilmesi için son dönemde yeni düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

Dizel araçlara taktıkları yeni sistem LPG sayesinde motorin tüketiminin yüzde 70 azalacağını ve bu sayede çevrenin çok daha az kirleneceğini işaret eden Koçdemir, şunları kaydetti:

''Ayrıca dizel araçların partikül, EGR, manifold sorunu da LPG montajıyla sona erecek.Partikül tıkanması, aracın performansını, yağ kalitesini düşürüp, turbosuna ve silindirine zarar verir. Aracın partikül, EGR, maifold arıza lambası yakar ve sürüşünüz kısıtlanır. Araçta duman atımı görülebilir. Vaktinde arıza çözülmediğinde ise yüksek maliyetli masraflar çıkarıyordu. LPG'li dizellerde bunlar artık yaşanmayacak.''

Siverek'te Erdal Usta diye bilinen otomobil servis işletmecisi Erdal Koçdemir dizel LPG ile ilgili bilgi almak isteyenlerin 5322551318 nolu telefondan bilgi alabileceğini sözlerine ekledi.

WhatsApp Image 2023-10-14 at 11.00.52

Editör: Özgür Ayaydın