DEM Partinin Van Büyükşehir eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınması sonrası gasp edilen seçilme hakkına ilişkin avukatı Mahsuni Karaman Van İl Seçim Kurulu üzerinden YSK'ya başvurdu.

Karaman, başvurusunda AKP adayının yasal itiraz süresinin dışında yapılan başvuruların geçersiz olduğu hatırlatması yaptı.

Meteoroloji 15 İl için uyarıda bulundu Meteoroloji 15 İl için uyarıda bulundu

Karaman, mahkemenin temyiz kanun yoluna tabi mevcut bir kararı iptal edemeyeceğine vurgu yaptı.

Karaman, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 04/04/2023 tarihli kesinleşen ek kararını 29/03/2024 tarihli bir ek karar ile ortadan kaldırılmasının yok hükmünde olduğuna dikkat çekti.

Karaman, savcılığın 04/04/2023 tarihli kesinleşen ek karardan haberdar olduğunu belirtirken, süresinde bir kanun yolun başvuru yapmadığının altını çizdi.

‘Karar, hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı’

Karaman 5 başlık altında yaptığı itirazlarının Van İl Seçim Kurulu tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Temyiz kanun yoluna tabi olup temyiz edilmeksizin kesinleşen 04.04.2023 tarihli memnu hakların iadesine ilişkin kararın, bir başka kararla (29.03.2024 tarihli ek karar) kesinleştirme şerhi kaldırılmak suretiyle, esasa ilişkin yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulması ve ortadan kaldırılması yok hükmündedir. Yine anılan ve yok hükmünde olan bu karar (29.03.2024 tarihli ek karar) üzerine Van İl Seçim Kurulunca tesis edilen 02.04.2024 tarihli ve 2024/25 sayılı kararın da yok hükmünde sayılmasında hukuken zorunluluk bulunmaktadır. 1 yıl önce verilen ve kesinleşen, Adli sicil kaydına şerh edilen memnu hakların iadesi kararı üzerine mahalli idare seçimlerinde aday olan müvekkilin memnu haklarının iadesine dair kararın, 1 yıl sonra, seçime 2 gün kala ve oylamadan önceki son mesai saati içerinde hukuka aykırı bir şekilde alınan bir kararla ortadan kaldırılması; bu kaldırma kararı üzerine ise Van İl Seçim Kurulunun müvekkilin seçilme yeterliliğine sahip olmadığı yönünde aldığı karar, hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırıdır” ifadelerine yer verdi.

Editör: Nazmi Kahraman