Belediyelere kayyım tartışmasına AK Partili isimden yanıt Belediyelere kayyım tartışmasına AK Partili isimden yanıt

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tutuklu milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği ihlal kararına uyulmamasına ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararına yapılan itirazda, “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

Atalay'ın avukatlarının itirazı üzerine karar veren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, AYM'nin verdiği hak ihlali kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının "itiraz yolu açık bir karar olmadığı" belirterek, bu nedenle itirazla ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiği ifade etti.

NE OLMUŞTU?

AYM, 14 Mayıs'ta TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın bireysel başvurusunu karara bağlamıştı. AYM, 25 Ekim tarihli kararında Atalay’ın "seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

İhlal kararı sonrası dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin Can Atalay hakkındaki bu kararına oy birliğiyle karşı çıkmıştı.

Daire, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın örneğinin Meclis Başkanlığı'na gönderilmesi kararı da almıştı. Daire ayrıca hak ihlali karar veren AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.

Editör: Nazmi Kahraman