YÖK tarafından öğrenciler için yönetmelikte yapılan bazı değişikliklerin 15 mart sonrası için geçerli olduğu açıklandı.

Öğretmenlerin il içi tayinleriyle ilgili klavuz yayımlandı Öğretmenlerin il içi tayinleriyle ilgili klavuz yayımlandı

YÖK Başkanlığı'nca yapılan açıklamaya göre, denklik kararı doğrultusundaı bazı değişiklikler yapıldığı bildirfildi.

Değişikliğin kimleri kapsadığına da yer verilen açıklamada, üniversitelerin belirli bölümlerinde eğitim görmüş olanlar için YKS'ye girme zorunluluğu ortadan kaldırıldı. 

Alınan kararla, denklik uygulaması kapsamında, uluslararası sıralamalarda ilk 400'de yer alan üniversitelerden mezun olanlar artık YKS'ye girmese de şartları karşılamış kabul edilecek.

İlk 400'deki Diş Hekimliği, Tıp, Eczacılık ve Hukuk programlarının ilk sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada, ilk 1000 içerisinde yer alan üniversitelerden başarı şartı kararının da kaldırıldığı ve sadece müracaatın yeterli olacağı bildirildi.

YKS'YE GİRME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Açıklamada, ilk binde yer alacak üniversitelerin Diş Hekimliği, Tıp, Eczacılık ve Hukuk programlarından mezun olmuş olanların denklik için müracaat ettiklerinde başvurularının önceki sistemde olduğu gibi transkriptlere göre yapılacağı kaydedilerek, YKS'ye girmeye ya da başarı şartınının yerine getirilmesi zorunluluğunun ortadan kaldırılmış olacağı ifade edildi.

KİMLER DEĞİŞİKLİKTEN ETKİLENECEK

Yapılan hazırlığın halen yurt dışında öğrenim gören öğrencilerİ etkilemeyeceği ve hatta 15 Mart'tan öncesi okuma sürecine müdahale edilmeyeceği belirtilen açıklamada, ''15 Mart 2024 tarihinden sonra yurt dışında bir Yükseköğretim kurumuna kayıt olmak isteyen öğrenciler için geçerli olacak'' denildi.

İLK BİNDE YER ALMAYANLARIN DURUMU

Yeni uygulama kapsamında Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği ve Hukuk programlarında ilk binde yer almayanlar, ancak yurt dışında üniversite okumak isteyenler için sürein daha farklı işleyeceği anlatılarak, denklik sorununu ortadan kaldırabilmek için bu kişilerin YKS sınavına girmesi ve ilgili programın başarı sıralaması şartını yerine getirmesinin isteneceği belirtildi.

Kaynak: mebhocam.com.tr


 

Editör: EYYUP KAÇAR