Nazmi Kahraman

Son günlerde siyasetçiler arasında kullanılmaya başlanan Zübük kelimesinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Aziz Nesin'in 60 yılı aşkın süre önce yazdığı ve 40 yıl önce de başrolünde Kemal Sunal'ın oynadığı Zübük filmi, çıktığı günden bugüne kadar halen ilgiyle izlenen filmler arasında yer alıyor.

Son günlerde siyasetçilerin kullanmaya başladığı ''zübük'' kelimesinin ne anlama geldiğini yazdık. 

Zübük kelimesi, kendi çıkarları ıçin her yolu bubah sayan kişi, kendi sözünde durmayan, üçkağıtçı, egoist, düzenbaz, ahlaksız, kalleş, namussuz, palavracı ve rezil anlamında kullanılmaktadır. 

Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları

OSMANLI'DA VE TDK'DAKİ ZÜBÜK

Osmanlı İmparatorluğu döneminde de zübük, Kendi çıkarları için her yolu mübah sayan kişi, sözünde durmayan, üçkâğıtçı, kendinden başkasını düşünmeyen anlamında kullanılırdı.

Türk Dil Kurumu sözlüklerinde ''zübük'' kelimesinin kayıtlı olmadığı belirlendi.

Filmlere de konu olan zübük sözcüğü, Fakir Baykurt gibi bazı romancılar ve bazı karikatüristler tarafından da kullanılmıştır.

Son olarak, muhalefete yolsuzluk suçlaması yönelten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Zübük' polemiğini sürdürerek, "Vatandaş, zübük siyasetçi tipleri sırtında taşımak zorunda değil" diye konuşmuştu.

ZÜBÜK ROMANI VE FİLMİ

Zübük ya da tam adıyla ''Zübük - Kağnı Gölgesindeki İt'' Aziz Nesin'in 1961 yılında yayımlanan gülmece romanı. 

Türkiye'nin doğusunda bir ilçede çevresinin saflığından yararlanarak önce belediye başkanlığına, ardından milletvekilliğine yükselen açıkgöz Zübükzade İbrahim Bey'in yaşadıkları anlatılır.

Zübük Aziz Nesin'in aynı adlı romanından sinemaya dav uyarlandı. Yönetmenliğini Kartal Tibet'in, senaristliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1980 yapımı filmde Kemal Sunal, zübük'ü canlandırmıştı.


 

Editör: EYYUP KAÇAR