Çalışma Bakanı Işıkhan, bugün (11 Aralık 2023 Pazartesi) gerçekleştirilen ilk asgari ücret toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Bakan Işıkhan, asgari ücret zammı ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Komisyonumuz, asgari ücreti belirlerken işçilerimizin geçim şartlarını ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulunduracaktır. Asgari ücret zammı, enflasyonun üzerinde olacak şekilde belirlenecektir. Bu konuda işçi, işveren ve hükümet arasında mutabakat sağlanacaktır.”

İstanbul'un nisan ayı enflasyonu açıklandı İstanbul'un nisan ayı enflasyonu açıklandı

Bakan Işıkhan, asgari ücret zammının net olarak ne kadar olacağını ise ikinci toplantıdan sonra açıklayacaklarını söyledi.

ASGARİ ÜCRET 2. TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK?

Asgari ücret zammı ile ilgili ikinci toplantının tarihi de belli oldu. Bakan Işıkhan, asgari ücret tespit komisyonunun 18 Aralık Pazartesi günü tekrar bir araya geleceğini duyurdu. Bu toplantıda, asgari ücret zammının kesinleşmesi ve kamuoyuna ilan edilmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ŞU AN NE KADAR?

Asgari ücret, Temmuz ayında yapılan yüzde 34’lük zamla birlikte, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 TL 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 TL 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücret zammı, 2024 Ocak ayı itibarıyla geçerli olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor

Kaynak: AA