Kentucky'nin ünlü Mamut Mağarası Ulusal Parkı ve Kuzey Alabama'da, tarih öncesi denizlerde yaşamış iki yeni köpekbalığı türüne ait fosiller keşfedildi.

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

Livesience.com'da yer alan haberde, araştırmacılar, Mamut Mağarası'nda buldukları fosillerle evrimin ve geçmişin sırlarını çözmek adına heyecan verici bir keşfe imza attı.

Mamut mağarasında boyları 3 ile 12 metre arasında değişen köpek balığı fosillerini bulan araştırmacılar, yaptıkları testler sonucu antik köpek balıklarının 325 milyon yıl öncesine ait olduğunu açıkladı.

Pangea süper kıtasının oluşmadığı bir dönemde var olduğu bildirilen köpek balıkları fosillereinin günümüze kadar muazzam bir şekilde korunduğu belrlendi.

Diğer tür olan G. careforum ise 3 ila 12 metre uzunluğundaydı ve güçlü bir ısırığa sahipti, bu sayede kemikli balıkları ve kalamarın eski akrabaları olan ortokonları avlayabiliyordu. Uzmanlar, 

Antik yırtıcıların, günümüzde limon köpekbalıkları veya gri köpek balıkları gibi davrandıklarını düşündüklerini kaydeden araştırmacıları, şöyle dedi:

''Mamut Mağarası, dünyanın en uzun mağara sistemi olarak bilinir ve yer altı dereleri ile nehirlerin oyduğu geçitleriyle 420 milden (676 kilometre) fazla bir uzunluğa sahiptir. Fosil örnekleri, yüzeyde bulunan fosillere göre daha iyi korunduğu için Mamut Mağarası'ndan çıkarılan fosiller genellikle daha ayrıntılı bilgiler sunmaktadır.

Bu iki köpekbalığı türü, Mamut Mağarası'nın geçitlerinde sıkça rastlanan fosiller arasında yer alıyor. 

ABD'nin farklı milli parklarındaki fosil kayıtları üzerinde devam eden Paleontolojik Kaynak Envanteri çalışması kapsamında Mamut Mağarası'nın geçitlerini incelemeleri sürdürüyoruz. Bu keşifler, geçmişte Kuzey Amerika, Avrupa ve Kuzey Afrika arasında birleşen eski deniz yolunun tarihi izlerini sunuyor.''

Araştırmacılar, köpek balıklarının, o zamanlar Kuzey Amerika, Avrupa ve Kuzey Afrika'yı birbirine bağlayan ve bugün Kentucky ile Alabama'nın bulunduğu eski deniz yolunda kıyıya yakın yerlerde avlandıklarını belirterek, Pangaea'nın oluşumu sırasında Afrika'nın Kuzey Amerika ve Avrupa ile çarpışması sonucu bu deniz yolunun ortadan kaybolduğunu söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR