Bilim insanları, 2003 yılında Rusya’daki Mezmaiskaya Mağarası’nda bulunan ve kemikten yapılmış bir mızrak ucunun 80.000 yıllık olduğunu ortaya koydu. Bu kadar eski bir tarihleme, silahın Homo sapiens tarafından değil, Neandertaller tarafından yapılmış olabileceğini gösteriyor.

Yeni yayımlanan bilimsel araştırma, taş aletlerin ötesine geçen bu bulgunun, Neandertallerin zannedilenden çok daha gelişmiş teknolojilere sahip olduğunu ortaya koydu.

NEANDERTALLER KEMİK İŞLEMEYİ DE BİLİYORDU

Araştırmanın başyazarı arkeolog Liubov Golovanova’ya göre, bu mızrak ucu Geç Orta Paleolitik dönemde yaşamış Neandertal gruplarının, bağımsız olarak kemikten av silahları geliştirmeye başladığını gösteriyor.

Üstelik bu gelişim, modern insanların Avrupa’ya ulaşmasından çok önce yaşandığını belirten araştırmacılar, ''Homo sapiens’in kıtaya gelişi yaklaşık 45.000 yıl öncesine dayanıyor. Ancak bu mızrak onlardan 35.000 yıl daha önce yapılmış'' dedi.

AVA HAZIR, MÜKEMMEL İŞÇİLİK

80.000 yıllık mızrak şaşırttı

Araştırmacılar, mızrak ucunu detaylı incelediklerinde, kemikte herhangi bir bozulma, tortu aşınması ya da çiğneme izi bulunmadığını, bunun da eserin bulunduğu Mezmaiskaya Mağarası'nın nadir bir şekilde korunmuş koşullar sunduğunu belirtti.

Mızrakta görülen ince çatlakların, silahın oyulduktan kısa süre sonra bir hedefe isabet ettiğini ve aktif olarak kullanıldığını gösterdiğini ifade eden araştırmacılar, mızrağın ucundaki kemik parçasının büyük olasılıkla bir bizona ait olduğunu söyledi.

NEANDERTALLERİN TEKNOLOJİK DÜZEYİNE YENİ BİR BAKIŞ

2025 anneler günü bugün kutlanıyor mu?
2025 anneler günü bugün kutlanıyor mu?
İçeriği Görüntüle

''Neandertallerin kemik işçiliğine dair daha önce de bazı bulgular elde edilmişti'' diyen araştırmacılar, Sibirya’da 50.000 yıllık kemik aletler ve Avrupa’da 40.000 yıllık deri işleme araçlarının, o dönemde insanların zanaatkâr becerilerini ortaya koyduğunu söyledi.

Yapılan son keşifle z konusu gelişmiş işçiliğin çok daha erken bir tarihte, Homo sapiens’ten bağımsız olarak gerçekleştiğini doğrulayan en güçlü kanıtlardan biri olduğu bildirildi.

Golovanova ve ekibinin çalışması, Neandertallerin basit taş aletler kullanan ilkel insanlar olmadığını; bilakis karmaşık teknikler geliştirebilen, planlama yapabilen ve yaratıcı düşünebilen bir tür olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiği kaydedildi.

Kaynak: Sience Alert