Diyarbakır'da depremde yıkılan ve 89 kişinin öldüğü galeria sitesi ile ilgili 7 sanık hakkında 22 yıl 6'şar ay hapis isteniyor.
Kahramanmaraş'ta 6 şubatta meydana gelen depremde yıkılan Merkez Yenişehir ilçesi Mimar Sinan Caddesi'ndeki Diyar Galeria ile ilgili soruşturma tamamlandı.
Tutuklanan müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ile haklarında yakalama kararı bulunan M.E, H.M.Y. ve İ.H.Y. hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Savcılık iddianamesinde, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talebinde bulundu.
MÜHÜRLEMEYE RAĞMEN İNŞAATA DEVAM EDİLDİ
İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, binanın yapı ruhsatlarının gerekli ekleri olan mimari, statik betonarme ve tesisat projeleri tam olmadan düzenlendiği belirtilerek, temel üstü vizesi alınmadığı halde inşaata devam edildiği kaydedildi.
Binada yapılan mühürleme sonrası resmi izin olmadan inşaata devam edildiği, ruhsat ekinin projelere uygun olarak yapılmadığına dikkat çekilerek, ''mevcut beton ve donatı özelliklerinin 1995 tarihli ek onaylı statik betonarme projede öngörülen beton sağlamamasından fenni mesulün ve müteahhitlerinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine varılmıştır'' denildi.
YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMEDİ
İddianamede, şüphelilerin binaların yıkılmasına neden olan imalat hatalarından sorumlu oldukları, yıkılan binanın proje, yapım ve iş bitim aşamasında üzerlerine düşen görev ve yükümlülükleri yerine getirmedikleri belirtilerek, şöyle denildi:
''Mesleki bilgi, birikim ve tecrübe dikkate alındığında öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı hareket ettikleri tespit edilmiştir. Dolayısıyla sorumlu oldukları anlaşılan şüphelilerin 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma' suçundan ayrı ayrı cezalandırılmaları kamu adına iddia ve talep olunur''
iddianamede, sanıkların müteahhitlik ve inşaat mühendisliği mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özeni göstermedikleri ifade edilerek, bu nedenle haklarında TCK 53/6 maddesi gereğince "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması" hükmünün uygulanması da istendi.
Soruşturma kapsamında daha önce tutuklanan ve dosyaya bilirkişi raporunun sunulmasıyla, Nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliğince kusurlarının olmadığı tespit edilen, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması gerekçe gösterilerek, tahliye edilen Bahattin Yıldırım, Ender Tazgel, Mehmet Tazgel, Muhammed Aziz Kadri Özyıldız, Nihat Yıldırım, Rojhat Şenyiğit ve Selahattin Özyıldız'ın aralarında bulunduğu 20 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.