Van’da yayla sezonu: Çobanlar pazarlığa başladı Van’da yayla sezonu: Çobanlar pazarlığa başladı

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

İşsiz kalan sigortalıların son 4 aylık kazançlarına göre belirlenen işsizlik ödeneği, asgari ücretin yüzde 40’ı ile yüzde 80’i arasında değişiyor. Yeni asgari ücretle birlikte, işsizlik ödeneğinin alt ve üst sınırı da artacak. İşsizlik maaşının en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanıyor.

KIDEM TAZMİNATI

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıl çalıştığı takdirde, brüt asgari ücret kadar kıdem tazminatı alabiliyor. Yeni asgari ücretle birlikte, kıdem tazminatı da zam oranında yükselecek. Kıdem tazminatı tavanı ise memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Temmuz ayındaki zamla birlikte, kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489 lira oldu.

STAJ ÜCRETLERİ

İşletmelere staj yapmaya giden lise ve üniversite öğrencilerine, net asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak üzere ücret ödeniyor. Yeni asgari ücretle birlikte, staj ücretleri de yükselecek.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI

Emekli olmak için prim gün sayısı yeterli olmayanlar, askerlik ve doğum sürelerini borçlanabiliyor. Borçlanma tutarı, günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si ile 7,5 katı arasında değişiyor. Yeni asgari ücretle birlikte, borçlanma tutarı da artacak.

65 YAŞ VE ENGELLİ AYLIĞI

65 yaşını dolduran ve geliri olmayan vatandaşlara, 65 yaş aylığı ödeniyor. 65 yaş aylığı, yeni asgari ücretle birlikte yeniden hesaplanacak. Engelli vatandaşlara ise engellilik derecelerine göre engelli aylığı ödeniyor. 65 yaş aylığı 3 bin 490 lira olarak uygulanıyor. Engelli aylığı yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 329 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 497 lira olarak uygulanıyor. Engelli aylığı da yeni asgari ücretle birlikte yükselecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammıyla birlikte artacak. SGK, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 402,44 TL olarak uyguluyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ

İsteğe bağlı sigortalı olanlar, primlerini brüt asgari ücretin yüzde 32’si ile 7,5 katı arasında belirleyebiliyor. Yeni asgari ücretle birlikte, isteğe bağlı sigorta primleri de değişecek.

SGK TABAN VE TAVAN PRİMLERİ

Çalışanlar için ödenen prime esas kazançların taban ve tavan tutarı, asgari ücretle birlikte yeniden belirleniyor. Yeni asgari ücretle birlikte, SGK taban ve tavan primleri de artacak.

Editör: Ayşegül Yaşar