Asgari ücret zammıyla ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Asgari ücret zammına dair bu hafta her şeyin netleşmesi öngörülüyor. 27 Aralık Çarşamba günü yapılacak Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni asgari ücret zammını açıklayacağı tahmin ediliyor. Bu yıl asgari ücrette tek bir zam olacağı için mümkün olduğunca en yüksek zamın yapılacağı tahmin ediliyor.

ASGARİ ÜCRET 17 BİN TL OLABİLİR Mİ?

Asgari ücrete yapılacak zam oranı henüz resmi olarak açıklanmadı ancak piyasada yüzde 50’lik bir zam senaryosu konuşuluyor. Bu senaryoya göre, brüt asgari ücret 20 bin TL civarı olurken, net asgari ücret de 17 bin TL civarı olabilir. Eğer bu zam oranı gerçekleşirse yeni asgari ücret işverene 23.643 TL’ye mal olacak. Asgari ücret zammının yüksek olması, çalışanların enflasyona karşı korunmasını sağlayacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ÜCRET ADALETİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Asgari ücret zammının yüksek olması, iş yerlerindeki ücret adaletini de gündeme getiriyor. Tecrübeli bir çalışanla, tecrübesiz bir çalışanın aldığı maaş birbirine çok yakın. Bu durum, çalışanların motivasyonunu düşürüyor ve iş veya sektör değiştirmeye yöneliyor. Bu da birçok sektörde istihdam açığı oluşmasına neden oluyor. Bu sorunu çözmek için asgari ücret alan kişi sayısının azaltılması, tecrübeli çalışanların maaşlarının artırılması ve enflasyonun stabil oranlarda tutulması gerekiyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Asgari ücret zammı sadece çalışanları değil, her vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Asgari ücret, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul ediliyor. Yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri gibi birçok kalemin de güncelleneceği belirtiliyor. Asgari ücret zammı, ekonomik aktiviteyi de canlandıracak.

2024 ASGARİ ÜCRET ZAMMI TAHMİNLERİ

Asgari ücret zammı henüz açıklanması ancak yine de yüzde 30, 35, 40, 45 ve 50 olması durumunda olabilecek rakamlar konuşuluyor.

“Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü” “Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”

Şu anda aylık brüt olarak 13 bin 414 lira 50 kuruş olan asgari ücret, kesintiler yapıldığında net olarak 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Editör: Ayşegül Yaşar