Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, belirli hedefler algılandığında belirli dalga boylarında ışık yayan bakteriler geliştirdi. Böylece, geleneksel mikroskobik analizlere gerek kalmadan, dronlar veya uydularla yüzey taraması yapılabilecek.

TOPRAĞIN ŞİFRESİ ÇÖZÜLECEK

''Bakteriler, zaten molekül üretimi için genetik olarak kolayca düzenlenebildikleri için sensör olarak kullanılıyordu. Ancak bu yeni sistem sayesinde bakteriler, çıplak gözle görünmeyen fakat hiperspektral kameralarla kolayca tespit edilebilen bir 'haberci molekül' üretiyor'' diyen Biyoloji Mühendisi Christopher Voigt, şöyle devam etti:

''Bu teknoloji, topraktaki metallere, radyasyona, toksinlere veya besinlere tepki vermek üzere ayarlanabilir. Üstelik, elde edilen sinyal, 90 metre uzaklıktan bile kontrol örneklerinden 12 kat daha güçlü bir şekilde tespit edilebiliyor.

Genetiği değiştirilmiş bakterileri kullanarak toprakta meydana gelen değişimler renklendirildi. Yüksek besin seviyelerinde tarlalar yeşil, kirletici varlığında ise kırmızı parlayabiliyor.''

Siirt’te "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" açıldı
Siirt’te "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" açıldı
İçeriği Görüntüle

MIT Çevresel Mikrobiyom Mühendisi Yonatan Chemla da, ''İstediğiniz algılayıcıyı entegre ederek farklı kimyasal veya biyolojik tehditleri tespit edebilirsiniz'' dedi.

Kaynak: mit.edu