Kurban Bayramı, İslam dünyası için büyük bir öneme sahiptir ve 16 Haziran Pazar günü başlayacak. Bu özel günün en önemli ibadetlerinden biri olan bayram namazı, hem Ramazan hem de Kurban Bayramı'nda müslümanlar tarafından coşkuyla yerine getirilir. Peki, bayram namazı nasıl ve kaç rekat kılınır? İşte bayram namazının kılınışıyla ilgili detaylar...

BAYRAM NAMAZININ ÖNEMİ VE KILINIŞI

İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dini bayram kabul edilmiş ve her ikisi için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre kendine özgü ilave tekbirleriyle birlikte ikişer rekât olan bayram namazları, daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi okunmuştur. Bu ibadet, müslümanlar arasında bir icma (görüş birliği) ile kabul edilmiştir.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir.

Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

1. REKAT

- Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

- Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;

- Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

- Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

- Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

- İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

- Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. REKAT

- İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

- Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

- Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

- Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

- Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

- Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir.

Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

BAYRAM NAMAZINI CEMAATLE KILAMAYANLAR NE YAPMALI?

Hanefi mezhebine göre, bayram namazının sahih olması için cemaatle kılınması şarttır. Bu nedenle, herhangi bir sebepten dolayı cemaatle kılınamayan bayram namazının kaza edilmesi gerekmez ve tek başına kılınmaz. Bunun yerine, evde iki veya dört rekât olarak duha/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılınması müstehaptır.

Şafii mezhebine göre ise bayram namazı topluca kılınmalıdır, ancak cemaate katılamayanlar münferit olarak kılabilirler. Yalnız başına kılacak kişilerin hutbe okuması şart değildir.

BAYRAM NAMAZININ MANEVİ DEĞERİ

Bayram namazı, müslümanlar için manevi anlamda büyük bir öneme sahiptir. Cemaatle birlikte kılınan bu namaz, birlik ve beraberliği pekiştirirken, Allah’ın rızasını kazanmak adına önemli bir ibadet olarak gerçekleştirilir. Kurban Bayramı'nda bu özel ibadeti yerine getirirken, İslam'ın güzelliklerini ve bayramın manevi atmosferini hep birlikte yaşamak, müslümanlar için büyük bir sevinç kaynağıdır.

Editör: Ayşegül Yaşar