Afrika'daki 3,3 milyar yıllık garip kayaların arasında depremlerin en eski kanıtı bulundu.

Livesience'de yer alan araştırmada, jeologlar tarafından Barberton Greenstone Kuşağı'ndaki Makhonjwa Dağlarında inceleme yapıldı. 

Jeologlar, Barberton Greenstone Kuşağı'ndaki kayaların Yeni Zelanda'daki deprem ve toprak kaymalarına maruz kalan kayalarla benzer olduğunu buldu.

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

''Kayalar, levha tektoniğinin erken kanıtlarını sağlıyor ; bu da Dünya'nın kabuğunun, manto boyunca kayan büyük levhalara bölündüğünü açıklıyor. Kayalar aynı zamanda yaşamın ilk evrimleştiği dönemde koşulların nasıl olabileceğine de işaret ediyor.'' diyen jeologlar, kuşağın Hikurangi batma bölgesi boyunca depremin tetiklediği denizaltı heyelanlarına maruz kalan Yeni Zelanda'daki çok daha genç kayalara dikkat çekici derecede benzediğini tespit etti.

Yeni Zelanda'daki Wellington Victoria Üniversitesi'nden jeolog Simon Lamb, WordsSideKick.com'a ''Bu depremlerde açığa çıkan enerji kesinlikle çok büyük ve tüm bölgeyi sarsıyor'' dedi.

MİLYARLARCA YILLIK İZLER

Araştırmada bulunan deprem izlerinin, 3,2 milyar ila 3,6 milyar yıl öncesine ait  olduğu bildirildi.

Dünya yaklaşık 4,6 milyar yıl önce oluştu ve daha sonra soğuyarak bir su dünyası haline geldiğini belirten Lamb, Barberton Greenstone Kuşağı'nda yorumlanan depremlerden önce de depremlerin yaşandığına ve bunların yaşamın başlangıcıyla örtüştüğüne inandığını söyledi.

Lamb, en eski fosillerin 3,7 milyar yaşında olmasına rağmen biyologların yaşamın Dünya'da nerede, ne zaman ve nasıl başladığı konusunda emin olmadıklarını ifade ederek, ''Ancak yaşamın ilerlemek için  enerjiye ihtiyacı vardı ve muhtemelen su da içeriyordu. Hayatın bu aşırı şiddetten doğduğunu düşünüyorum'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR