Endoskopik hipofiz cerrahisi ile burun deliğinden beyin ameliyatı Endoskopik hipofiz cerrahisi ile burun deliğinden beyin ameliyatı

Kavun, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri. Ancak kavunun sadece etli kısmını yiyip, çekirdeklerini çöpe atıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz. Çünkü kavun çekirdeği yağı, balıktan bin kat daha fazla omega-3 yağ asidi içeriyor. Bu da kalp sağlığı, beyin fonksiyonları, cilt güzelliği ve bağışıklık sistemi için çok önemli.

Çekirdeğinden yağ üretililiyor

Çankırı Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kavun çekirdeğinden soğuk pres yöntemiyle yağ üretimi gerçekleştirdi. Bu özel yağı hem kapsül şeklinde takviye edici gıda olarak hem de krem olarak kullanılabilecek şekilde üretti. Ercoşkun, kavun çekirdeği yağının potansiyelini vurgulayarak, Türkiye genelinde yetiştirilen ve tercih edilen kavunların bir kısmının israf edildiğini belirtti. Özellikle Çankırı’nın tatlı ve ekonomik kavunuyla ilgili bilgi veren Ercoşkun, kavunun uzun raf ömrü ve yüksek katma değeri nedeniyle atılmasının önlenmesinin gıda mühendisliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Balık yağına bin basar

Ercoşkun, kavun çekirdeği kurusunun oldukça yüksek oranda yağ içerdiğini ve bu yağın büyük bir kısmının linolenik asit içerdiğini belirterek, bu yağın bitkisel kaynaklı ve doymamış yağ asitleri bakımından zengin olduğunu vurguladı. Balık yağıyla karşılaştırılabilir nitelikte olan kavun çekirdeği yağının, takviye edici gıda ve kozmetik ürünlerinde yüksek değere sahip olduğuna dikkat çekti.

Hem nemlendirici, hem takviye edici gıda

Ercoşkun, kavun çekirdeği yağının balık yağından daha fazla doymamış yağ asidi içermesi nedeniyle öne çıktığını belirterek, birçok yabancı firmanın kavun, karpuz gibi ürünlerin öz sularını kozmetik ürünlerinde kullanmasına rağmen, kavun çekirdeği yağının bunlardan daha etkili olduğunu söyledi. Kavun çekirdeği yağının hem takviye edici gıda olarak hem de nemlendirici, yenileyici krem olarak kullanılabilecek geniş bir yelpazede fayda sağlayabileceğini belirtti.

Kanser oluşumunu azaltır

Ercoşkun, çoklu doymamış yağ asitlerinin vücut için yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve oksidasyona bağlı kanser oluşumunu azalttığını vurguladı. Bu nedenle balık yağı gibi çoklu doymamış yağ asitlerini düzenli olarak tüketmenin önemine değindi. Kavun çekirdeği yağının doğal ve zengin bir kaynak olarak, bu etkileri sağlayabileceğini belirtti.