Meral Özdemir

Diyarbakır'da gerçekleşecek "Mezopotamya Kuyumculuk, Kuyum Makineleri ve Franchise Fuarı" kentin zengin tarihsel birikimini kuyum sanatıyla buluşturma mottosuyla yarın kapılarını açıyor.

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası'nın ev sahipliğinde ,Start Fuarcılık'ın işbirliğiyle  yarın açılacak fuarda,  tarihe ışık tutan Diyarbakır'ın bereketli topraklarındaki kazılarda çıkan ve 12 bin 500 yıl önceye ait eserlerin üzerindeki figürlerin altına işlendiği tasarımlar da sergilenecek. 
Fuarda, aralarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, İran, Türkiye ve yurtdışı bağlantılı olmak üzere yaklaşık 50 firmanın altın ve  mücehver  tasarımları meraklısı ile buluşacak.
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası  Başkanı Mehmet Yüksel, CEGA Medya'ya yaptığı  açıklamada, Mezopotamya Kuyumculuk Fuarı'nın 7. kez  kapılarını açtğını söyledi.

Körtiktepe ve Zerzevan buluntuları esin kaynağı

Fuara yaklaşık 50 firmanın katılacağını, pırlanta, elmas, 22 ve 14 ayar altın ile ilgili en güncel tasarımların sergileneceğini anlatan Yüksel, "Türkiye'den  çok sayıda kuyumcu ile Irak ve İran'dan da davetlilerimiz olacak" dedi.
Yüksel, fuarın ilklere de ev sahipliği yapacağını belirterek, şunları söyledi.
"Fuarın çok güzel ve verimli geçmesini umuyoruz. Yurt içi ve dışından  çok sayıda misafirimiz gelecek. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü   Abdullah Yasir Şahin de katılacak. Kuyumcu sektörü bir araya gelecek. Diyarbakırımızın zengin tarihi ve kültüründen yansıyan eserleri sergileyeceğiz.  Binlerce yıl önce Körtiktepe kazılarında çıkan eserlerden esinlenerek tasarlanan altın takımlar ilk kez sergilenecek.  Ayrıca Zervevan Kalesi kazılarında gün yüzüne çıkan bazı eserler de fuarımız kapsamında ilk kez sergilenecek. Çok heyecanlıyız."
Yüksel, fuarın büyük ilgi göreceğine inandıklarını ifade ederek, Diyarbakır'ın, Mezopotamya'nın ve bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerini  kendi tasarımlarıyla bütün dünyaya duyurmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Tasarımlara ilham veren  Körtiktepe buluntuları

Editör: Meral Özdemir