Ferit Aslan

Diyarbakır’ın Kulp (Pasur) ilçesine bağlı Özbek köyünde 36 yıl önce yaptırılan ve köylere hayat veren sulama göleti, bugünlerde kirlilikten renk değiştirip adeta can çekişiyor. 

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Özbek köyünde 1988 yılında gazeteci ve iş insanı merhem Raif Türk’ün katlıları ile bir sulama göleti oluşturuldu. Sulama göleti, susuzluk çeken başta Özbek olmak üzere çevre köylere hayat vermişti. 

Whatsapp Image 2024 06 10 At 20.15.12 (3)KÖYLÜLER YILDA İKİ ÜRÜN ALMAYA BAŞLADI

Sulama göleti ile birlikte köylüler yılda iki ürün almaya başlarken, evlerinin bahçelerine ve tarlalarına çeşitli meyve ağaçları da ekmeye başladı. Göletten 12 kilometre uzunluğunda çekilen borular ile kapalı sulama sistemine geçilmesi ile sulama sistemi sağlıklı kullanılmaya başlandı. 

İçerisinde Aynalı Sazan balıkları da atılan gölet, Özbek ve çevre köylerde 750 dekar arazinin sulanmasında kullanılmasının yanı sıra hayvanlarında su ihtiyacını karşılıyordu. Son yıllarda çevresindeki yamaç ve dağlardan yağmur suları ile gelen birikintiler ile dolan göletin temizlenmesi planlandı. 

Whatsapp Image 2024 06 10 At 20.15.12 (1)TEMİZLİK PROJESİNE İZİN VERİLMEDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, Orman Müdürlüğü ile hazırladığı proje ile gölette temizlik yapmak için hakarete geçince, Orman Müdürlüğünün bölgedeki bazı alanları ormanlık alana çevirmesine karşı çıkan köylüler, projenin yapılmasını engelledi. 

Whatsapp Image 2024 06 10 At 20.15.12 (2)“CAN ÇEKİŞİYOR, TEMİZLENMESİ LAZIM”

Göletin temizlenme projesi hayatta geçmezken, her yıl kirlenmeye devam eden göletteki balçık birikintisinin 7 metreyi bulduğu tespit edildi. Göletin kirlilik nedeniyle bu yıl rengi de değişirken, Özbek Köyü Muhtarı, gölet ile birlikte köylerinin hayat bulduğunu ancak, son yallarda temizlenmeyen göletin şimdi can çekiştiğini söyledi. 

''Muhtar çakmağı''nın hikayesi ''Muhtar çakmağı''nın hikayesi

Whatsapp Image 2024 06 10 At 20.15.12“36 YIL ÖNCE CAN VERMİŞTİ, ŞİMDİ CAN ÇEKİŞİYOR”

Özbek köyünden olan emekli öğretmen ve iş insanı Refik Türk ise, köylerinde 36 yıl önce açılışı yapılan göletin gerçek anlamda susuzluk çeken bölgeye can verdiğini ifade ederek, “Maalesef temizlenmediği için şimdi can veren göletin kendisi adata can çekişiyor. Belediye ve diğer kurumların bu gölette temizlik yapmasını bekliyoruz” dedi. 

Editör: Ferit Aslan