Diyarbakır'da taziye evlerindeki yemekleerin kaldırılması kararına  katılanların sayısı her geçen gün artıyor.

Son yıllarda adeta bir gelenek haline gelenm taziye evlerinde 3 gün süresince çay ve su dışında verilen yemeklerin maliyetli olması nedeniyle kaldırılması kararlaştırıldı.

Bazı taziye sahiplerinin bankadan kredi çekerek ya da borçlanarak vermeye çalıştığı taziye yemeklerinin kaldırılması amacıyla İl Müftülüğü'nce karar alındı. 

Fiyatların artmasıyla taziye sahiplerine ciddi külfet getirdiği belirtilen yemeklerin kaldırılması kararına uyanların sayısı hergeçen gün artıyor.

Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle yemeklere son verenlerin sayısı peşpeşe artarken, Eğil Turizm Tanıtma Kültür ve Dayanışma Derneği de yemek verilmemesi kararı aldı.

''UYGULAMA MEKRUHTUR''

Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Bir yakınını kaybetmenin üzüntü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen misafirlere yemek hazırlayıp sunması, ciddi bir ekonomik maliyet, üzüntülerinin yanı sıra bir telaş ve sıkıntıya sebep olacağından bir çok islam alimi tarafından uygun görülmediği gibi bir çoğu tarafından da mekruh görülmüştür. 

Bunun yerine komşular veya yakınlarının, cenaze sahiplerine ikramda bulunmaları sünnet olarak görülmüştür. 

Zaten örf ve âdetlerimizde de cenaze evine, taziye sahiplerinin üzüntülü olmaları ve acılarını paylaşmak için gelen ziyaretçilerle ilgilenmelerine zaman ayırabilmeleri için komşunun onlara yemek getirmesi vardır, ama orada yemek yenmesi yoktur.

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu ile Başkan Bucak ilk kez görüştü Diyarbakır Valisi Zorluoğlu ile Başkan Bucak ilk kez görüştü

'YEMEK İÇİN KREDİ ÇEKİLİYOR'

Ayrıca kimi cenaze sahibinin mahalle baskısı sonucu, borçlanarak, kredi kullanarak normal bir günde misafir ağırlar gibi veya özel bir kutlama, düğün, sünnet yemeği gibi  yemek vermek zorunda kalması gerekli ve doğru olmadığı gibi, ciddi sıkıntılara neden olmaktadır.

Bu nedenle 'Eğilliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği' yönetimi olarak bugünden itibaren tüm üyelerimizden ve taziye evimizi kullanacak hemşerilerimizden derneğimize ait taziye evinde yemek vermemelerini özellikle rica ediyoruz. Bu konudaki anlayışınız için teşekkür ederiz.''

Editör: EYYUP KAÇAR