TEGV'nin, deprem bölgelerindeki çocukların eğitimlerine devam edebilmesi için başlattıığı Umut 2000 Projesi’yle yola çıkan Ateşböcekleri, 26 yıldır Türkiye’nin dört bir yanını gezerek çocukları nitelikli eğitimle buluşturuyor.. Ateşböcekleri aslında birer mobil eğitim noktası. TIR dorselerinin içi, çocuk dostu ve eğitim içeriklerine uygun şekilde tasarlanarak, her yere ulaşabilen birer öğrenme alanına dönüştürüyor.

Tedv4.

Ateşböceği Öğrenim Birimleri, ihtiyaca yönelik bir tema ile özel olarak üretiliyor. Teması, içerisinde bulunacak materyalleri ve eğitim içeriğini tamamen etkiliyor ve değiştiriyor. Bağışçıların ve paydaşların desteğiyle her yıl sayıları artan Ateşböcekleri, bugüne kadar dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar yol kat etti ve 1.2 milyondan fazla çocuğa nitelikli eğitim sundu. Şu an 26 araçlık bir filoya sahibiz ve bunların 19’u tasarım, bilişim, sanat, bilim ve trafik gibi farklı temalara sahip.

Diyarbakır çalışması

Diyarbakır’daki Ateşböceği, bilişim temalı bir Ateşböceğidir. Yapım sponsorluğunu İstanbul Rotary Kulübü'nün, işletme sponsorluğunu ise Turkish Philanthropy Funds’un (TPF) üstlendiği Rotary-1 Bilişim Ateşböceği, depremin ilk günlerinden bu yana Diyarbakırlı çocuklara eğitim desteği sağlıyor.

Rotary-1 Bilişim Ateşböceği Öğrenim Biriminde, çocukların bilgisayar ve iletişim teknolojilerini hayatın her alanında kullanabilen ve bilgi toplumunun birer bireyi olan çocuklar yetiştirmek için çalışıyor. Bu programda algoritma ve kodlama içerikleriyle, robotik setleriyle, Algo Dijital kodlama oyunuyla teknoloji farkındalığının artması, çocuklar, algoritmik düşünme becerisi kazanması, yorumlaması ve zihinsel becerilerini geliştirmesini amaçlanıyor

Etkinlikte 2 farklı kademede; 2-4. sınıflara ayrı, 5-8. Sınıflara ayrı olarak hazırlanmış içerikler ile sunuluyor.. Böylece her çocuğun seviyesine uygun bir öğrenme deneyimi yaşamalarını sağlanılıyor.

Tegv2.

Rotary-1 Bilişim Ateşböceği Öğrenim Birimimiz 1 yıl içerisinde ortalama 1.500 çocuğumuzla buluşuyor. Çocuklar, Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren Ateşböceklerimizi çok seviyorlar. Etkinliklerde ne kadar heyecanlı ve meraklı olduklarını gözlemliyoruz. En önemli kazanımlardan biri de çocukların burada eğlenerek öğrenmeyi deneyimlerken kendilerini geliştiriyorlar olmaları.

Çocuklar 16-17 kişilik gruplar halinde 2 gün toplamda 12 saatlik bir eğitim alıyorlar.

VELİLERLE KODLUYORUZ

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), çocuklara nitelikli eğitim desteği sunmanın ötesine geçerek aileleri de bu gelişim sürecine dahil ediyor. Dijital çağın getirdiği yeniliklere karşı toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla hayata geçirilen “Velilerle Kodluyoruz” etkinliği, velilere robotik kodlama ve algoritmik düşünceyi tanıtan öncü bir uygulama olarak dikkat çekti.

Diyarbakır Büyükşehir’den Kefrun Kalesi’ne doğa yürüyüşü
Diyarbakır Büyükşehir’den Kefrun Kalesi’ne doğa yürüyüşü
İçeriği Görüntüle

Aileler için fırsat

TEGV etkinlik noktalarında gerçekleştirilen bu özel buluşmada, veliler gönüllü eğitmenler eşliğinde temel kodlama kavramlarıyla tanıştı. Sadece teknolojiye değil, düşünme biçimine de odaklanan atölyelerde; algoritma mantığı, analitik düşünme, problem çözme ve iş birliği gibi temel beceriler ele alındı.

Robotik kitlerle yapılan uygulamalarda, veliler çocuklarının günlük hayatlarında karşılaştıkları kodlama araçlarını birebir deneyimleme fırsatı buldu. Birçok veli için bu etkinlik, ilk kez kodlama ile tanışma ve bu alanın çocuklarının eğitim hayatındaki yerini anlama açısından dönüm noktası oldu.

Ortak bir dil oluşturuyoruz

Etkinliğe katılan veliler, Bugüne kadar sadece izlediğimiz bir dünyanın içine girdik. Kodlama yalnızca teknik bir beceri değil; sabretmeyi, denemeyi, düşünmeyi ve pes etmemeyi de öğretiyor. Bu süreçte çocuklarımızın nelerle uğraştığını artık daha iyi anlıyoruz” dedi.

TEGV Rotary-1 Bilişim Ateşböceği Öğrenim Birimi Yöneticisi Hasan Gürkan Başaranoğlu ise, “Çocukların dijital beceriler kazanması ne kadar önemliyse, ailelerin bu sürece bilinçli şekilde eşlik etmesi de bir o kadar değerli. Biz bu etkinliklerle sadece bilgi aktarmıyoruz; aileler arasında teknolojiye dair güven ve merak duygusunu da pekiştiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Editör: ÖZGÜR AYAYDIN