Diyarbakır'da kulağınıza çalınan "Şeytan Pazarı", "Yanıkköşk", ''Kasaplar", ''Kuruçeşme'' gibi isimlerinin ardında bir hikayesi var. 

Diyarbakır'ın hafızasında saklı kalan bu hikâyeler, şehrin dokusuna işlenmiş, zamanla unutulmaya yüz tutmuş birer hazine gibi.

İşte akla gelen o isimlerden bir kaçı ve hikayeleri:

Şeytan Pazarı: Bağlar'ın kalbinde yer alan bu ilginç isimli yerin kökeni, çeşitli rivayetlere konu olsa da, hâlâ tam olarak aydınlatılamamış bir gizem. Bu ismi duyanların aklında beliren tekinsiz imgeler, şehrin mistik atmosferine ayrı bir boyut katıyor.

Yanıkköşk: Bağlar'ın bir başka köşesinde yükselen bu isim, geçmişte yaşanan bir yangının acı hatırasını taşıyor. Yanan bir köşkün külleri üzerinde yükselen bu isim, zamana meydan okuyarak günümüze kadar ulaşmış.

Ofis ve İçofis: Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bu bölgede bulunması, "Ofis" isminin doğmasına neden oldu. Hemen yanı başında daha önce TMO depolarının yer aldığı bugünkü belediye konukevi ve Şair Sırrı Hanım İlkokulu'nun olduğu bölge ise "İçofis" olarak anılmaya başlandı.

Koşuyolu: Bir zamanlar at yarışlarına ev sahipliği yapan bu yol, o günlerden kalma bir hatıra olarak "Koşuyolu" adını taşımaya devam ediyor.

Sento Caddesi: Central Treaty Organization'ın (CENTO) kısaltması olan bu isim, Soğuk Savaş yıllarının izlerini taşıyor. Eski havaalanının bulunduğu bu cadde, sonradan Karacadağ Caddesi olarak değiştirilse de, hafızalardaki "Sento" ismi yaşamaya devam ediyor.

Kuruçeşme: Bir zamanlar gürül gürül akan bir çeşmenin kurumasıyla bu isim ortaya çıkmış. Kuruçeşme, geçmişte yaşanan bir olayın hafızalardaki yansıması oldu.

 Dağkapı'dan Dicle Üniversitesi yoluna doğru ilerlerken karşımıza çıkan bu bölge, Hz. Yunus'un 7 yıl kaldığı söylenen mağaraya ev sahipliği yapıyor. "Fis" kelimesinin anlamının "gizli söz" olması, bu bölgeye ayrı bir gizem katıyor.

Diyarbakır Bismil’de larva ilaçlaması Diyarbakır Bismil’de larva ilaçlaması

Bağlar: Bir zamanlar üzüm bağlarıyla ünlü olan bu ilçe, "Bağlar" adını bu verimli topraklardan alıyor.

Kahveönü: Ofis semtinden Bağlar'a doğru ilerlerken bir binanın altında yer alan kıraathane, uzun yıllar boyunca bu bölgeye "Kahveönü" adının verilmesine neden oldu.

Kasaplar: Bir zamanlar kasapların yoğun olarak bulunduğu bu bölge, "Kasaplar" adıyla anılmaya devam ediyor.

Körhat: Demiryollarında arkası kesik hat anlamına gelen bu isim, şehrin ulaşım tarihine ışık tutuyor.

Diyarbakır'daki halen anılan bu isimler şehrin ruhunu, geçmişini ve hikâyelerini de günümüze taşıyor. Bu isimler, kaybolmaya yüz tutmuş birer hazine gibi, şehrin hafızasında yaşamaya devam ediyor.


 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN