Tarihi İpek Yolu'nun kalbinde, medeniyetlerin beşiği Diyarbakır, sadece surları ve kadim yapılarıyla değil, aynı zamanda gizemli hamam kültürüyle de dikkati çekiyor. 20'den fazla hamamıyla adeta bir ''hamam şehri'' olan Diyarbakır'da, geçmişin izlerini sürmek adeta bir zaman yolculuğuna çıkmak gibi.

EFSANELERE KONU OLAN HAMAMLAR

Diyarbakır’da su tasarrufu için okullarda seminer protokolü Diyarbakır’da su tasarrufu için okullarda seminer protokolü

Buckingham, hamamlarla ilgili notlarında şu bilgilere yer veriyor:

''İlk ikisi isimlerini kurucularından, diğer ikisi konumlarından ve son ikisi de kendilerine has birtakım özelliklerinden alıyorlar. Deve hamamı en geniş olanıdır. Eşbek hamamının ise ucuzluğundan başka hiçbir çekiciliği yok. Şehrin tüm fakir insanları oraya sık sık gidiyorlar.''

Özellikle Deve Hamamı'nın genişliği ve Eşbek Hamamı'nın uygun fiyatlarıyla dikkati çekmesi, geçmişte farklı sosyal sınıfların hamam kültüründen nasıl etkilendiğini gözler önüne seriyor.

ŞEHRE GİRİŞİN ŞARTI: TEMİZLİK

Diyarbakır'la ilgili çeşitli kaynaklarda yer alan bilgilerde is şöyle deniliyor:

''Şehrin dört kapısının girişinde bulunan hamamlarda, şehre girmeden önce insanlar yıkanıyordu. Yıkanmayanlar şehre alınmıyordu. Bu durum, temizliğin ve hijyenin geçmişte ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.''

SOSYAL VE KÜLTÜREL BULUŞMA NOKTASI

Diyarbakır hamamlarının, sadece bir yıkanma yeri değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir buluşma noktası olduğu belirtilirken, geçmişte insanların, hamamlarda sadece temizlenmekle kalmadığı, aynı zamanda sohbet ettiği, dinlendiği ve sosyal ilişkilerini güçlendirdiği ifade ediliyor.

Günümüzde Diyarbakır'daki hamamların çok azının ayakta olduğu ve ziyaretçilere hizmet verdiği kaydedilerek, hamamların hem şehrin tarihi mirası için hem de turizm potansiyeli için büyük önem taşıdığı kaydediliyor.

Kaynak: Kasım Ertaş