Doğada yabani olarak kendiliğinden yetişen ve organik bitkilerin en özgünleri arasında kabul edilen kenger, baharla birlikte çoğunluğu kadın ve çocuklar tarafından Diyarbakır-Siverek arasında yer alan Karacadağ eteklerinde toprak altından binbir zahmetle toplanıyor.
Daha sonra Diyarbakır başta olmak üzere götürüldüğü il ve ilçelerde seyyar tezgahlarda satışa sunulan kenger, yöre insanın vazgeçmediği lezzetleri arasında yer alıyor.
Bu yıl da baharın gelişiyle toplanmaya başlanan kenger, Diyarbakır’da ilk kez ulusal market zinciri olan Migros’un sebze ve meyve reyonunda satışa sunuldu.
Migros’ta kilogramı 149.95 TL’den kengerin satışa sunulması Diyarbakırlıları sevindirdi.
Doğada yabani olarak kendiliğinden biten organik bitkilerin en özgünleri arasında yer alan kenger, Latince 'gundelia tourneforti’ Kürtçe ise ‘kereng veya keleng olarak isimlendirililiyor.