Ayşegül Yaşar / Özel Haber
Diyarbakırlıların yaklaşık bir asır önce kentte bir banka kurarak finans sektöründe söz sahibi olduğunu biliyor muydunuz?
Diyarbakır Cumhuriyet'in ilk yıllarında çok hareketli bir ticaret merkeziydi. 1930'lu yıllarda ekonomik canlılığın yaşandığı kent, Türkiye'nin 3. büyük sanayi şehri konumundaydı.
75 LİRA SERMAYELİ BANKA
Piyasanın yoğun para ve kredi talebini karşılamak ve yüksek karlar elde etmek
amacıyla yerel banka adı verilen küçük sermayeli mahalli tüccar bankaları açılmaya başlandı. Bu kapsamda kentte de ''Diyarbakır Bankası'' açıldı. 9 Kasım 1930 yılında Hasan Raşit Bey ve arkadaşları tarafından kurulan banka 1931 yılında faaliyetlerine başladı.
Yüzde onu ödenmiş olmak üzere kuruluş sermayesi 75.000 TL. olan Diyarbakır Bankası, gerçekleştirdiği yatırım bankacılığı faaliyetleriyle yeni ticari organizasyonların kurulmasında önemli adımlar attığı kaydediliyor.
Kuruluşu, Vilayet Nizamnamesi'nde yer alan bankanın, Diyarbakır’ın bir kısmını elektrik üreterek aydınlatmış ve şehrin buz ihtiyacını karşılamak amacıyla modern buz fabrikası ile 1937 yılında mobilya fabrikası, un, kiremit, çeltik fabrikaları kurmuş.
Banka,1939 yılında hukuki ve mali sorunlar nedeniyle kapandı.