Aynı gezegeni paylaştığımız canlılar arasındaki kuşlar, renga renk görünümleriyle doğaya ayrı bir güzellik katıyor.

Doğa gerçekten abartılı kostümler üretiyor ve kuşlar da göz kamaştırıcı kıyafetlerden paylarına düşenden daha fazlasını geliştirdiler.

Çoğunlukla, seçici dişileri etkilemek için ihtiyaç duydukları cesur renkler ve açılan tüylerle dikkat çeken erkek kuşlardır. Ancak bazen hem erkekler hem de dişilerini etkilemek için giyinirler.

Muhtemelen tavus kuşuna veya tavus kuşuna ve onun süs göz lekelerine aşinasınızdır. Ancak, benzer abartılı gösterilere sahip pek çok başka kuş da var; bunlar arasında, dişilerini etkilemek için boynunda yanardöner yeşil bir pelerin açan Wilson'ın cennet kuşu ve potansiyel eşlerine doğru atılırken, peşinden koşan göz kamaştırıcı quetzal de var. 

İşte gözalıcı renklere sahip kuşlar

OMURGA GAGALI TOUCAN 

Omurgali Gaga Toucan
Gökkuşağı gagalı tukan olarak da bilinen omurga gagalı tukan (Ramphastos Sulphratus), güney Meksika'dan kuzey Kolombiya'ya ve kuzeybatı Venezuela'ya kadar uzanan tropik bir kuştur. 

Tüyleri çoğunlukla siyahtır; boğazı ve yanakları sarıdır, açık yeşil göz yamaları ve kuyruğunun altından çıkan parlak kırmızı tüyler vardır. Ancak omurga gagalı tukanın asıl dikkat çekici özelliği, kuşun 51 santimetre uzunluğunun yaklaşık üçte birini oluşturan çok renkli gagasıdır. yor. 

MUHTEŞEM PERİ ÇALIKUŞU 

Muhteşem Peri Çalıkuşu 
Görkemli peri çalıkuşu (Malurus splendens), erkeklerin dişileri etkilemek için muhteşem kobalt mavisi tüyleri ve gök mavisi taç ve yanakları geliştirdiği üreme mevsiminde ismine yakışır bir şekilde yaşar. 

Boyları 13 cm'ye kadar ulaşan bu kuşlar, Avustralya'nın bazı bölgelerindeki yoğun çalılıklarda veya akasya ormanlık alanlarında yaşarlar. 

Çoğu peri çalıkuşu gibi, muhteşem peri çalıkuşu da çoğunlukla yerden ve çalılardan topladıkları böceklerle beslenir.

GOULDIAN İSPİNOZU

Gouldian Ispinozu

Gökkuşağı ispinozu olarak da bilinen Gouldian ispinozu (Chloebia gouldiae), parlak yeşil sırtını, turkuaz boynunu, sarı karnını ve mor göğsünü tamamlayan siyah, kırmızı veya sarı yüzüyle üç renk kombinasyonuyla gelen bir çim finch türüdür. 

Siyah en yaygın yüz rengidir ve Gouldian ispinozlarının yüzde 75'inde bulunur; kalan yüzde 25'in çoğunu kırmızı yüzlü kuşlar oluşturur ve sarı yüzlü kuşlara nadiren rastlanır. 

Gouldian ispinozları, kuzey Avustralya'daki mangrov ormanlarının, çalılıkların ve savanların kenarlarında yaşar ve burada çim tohumları ve böceklerle beslenirler. Oldukça sosyal olan bu kuşlar, günde birkaç kez su içmeleri gerektiğinden, genellikle yüzlerce kuştan oluşan sürüler halinde suyun etrafında toplanırlar.

Gouldian ispinozunun parlak renkleri onu yasa dışı avcılığın hedefi haline getiriyor. Habitat kaybı, avlanma, parazitler ve kontrol edilemeyen yangınlarla birlikte yasa dışı kuş ticareti, yabani popülasyonu 2.500'ün altına düşürdü . 

ATEŞLİ BOĞAZLI SİNEK KUŞU

Ateşli Boğazlı Sinek Kuşu
Ateşli boğazlı sinek kuşu (Panterpe insignis), Kosta Rika ve batı Panama'nın ormanlık dağlık bölgelerinde bulunan bir sinek kuşu türüdür. 10 santimetre uzunluğundaki gövdesi, boğazın alt kısmında koyu turuncudan, göbek ve sırtta sarı ve mavimsi yeşile, göğüs ve taç üzerinde parıldayan koyu maviye dönüşen yanardöner tüylerle kaplıdır.

Erkekler dişilerden biraz daha büyük olmasına rağmen, her iki cinsiyet de birbirine benzer ve küçük çiçekler, çalılar ve ağaçların nektarıyla beslenmek için kullandıkları pembe tabanlı uzun, ince, siyah bir gagaya sahiptir. 

HİNT TAVUS KUŞU

Hint Tavus Kuşu

Erkek Hint tavus kuşu (Pavo cristatus ), yanardöner mavi tüyleri ve dişilere kur yapmak için yaydıkları göz lekesi kaplı kuyruklarıyla ünlüdür. 

Dişiler erkeklere göre daha az gösterişlidir; alacalı kahverengi tüyleri ve göz lekeleri olmayan daha kısa kuyrukları vardır, ancak boğazlarında yanardöner yeşil tüyler bulunur. 

Hint tavus kuşları Hindistan alt kıtasına özgüdür, ancak Kuzey Amerika, Avrupa, Güney Afrika ve Avustralya da dahil olmak üzere dünyanın diğer birçok yerine süs kuşları olarak tanıtılmıştır.

Vahşi doğada Hint tavus kuşları orman zemininde yaşar ve burada meyve, küçük sürüngenler, böcekler ve kemirgenler ararlar.

LİLA GÖĞÜSLÜ SİLİNDİR

Lila Göğüslü Silindir

Eflatun göğüslü silindir (Coracias caudatus), adını, erkeklerin tekrar tekrar yükselip aşağıya dalarak kanatları içeri sokularak yuvarlanma hareketi yaparken aynı anda gürültülü çağrılar yaptığı, akrobatik kur yapma gösterisinden alır.

Leylak göğüslü silindirler 37 santimetre boyunda büyür; hem erkek hem de dişilerde leylak rengi bir boğaz ve göğüs, turkuaz bir göbek, yeşil bir kafa, kırmızımsı-turuncu bir yüz ve koyu mavi kuyruk uçları bulunur. 

Tür, Etiyopya ve Angola'dan Kuzey Güney Afrika'ya kadar doğu ve güney Afrika'daki çayırlarda ve ormanlık alanlarda yaşıyor.

Kuşlar, çekirgeler, böcekler, kertenkeleler, kurbağalar ve yengeçler de dahil olmak üzere av bulmak için çevrelerini araştırmak üzere ölü ağaçların üzerinde oturuyorlar.

Çalı yangınlarından kaçan hayvanları avladıkları ve yalıçapkını ve ağaçkakan gibi diğer kuşların yuvalarını istila ettikleri biliniyor.

WILSON'IN CENNET KUŞU

Wilson'ın Cennet Kuşu

Wilson'ın cennet kuşu (Diphyllodes respublica), adını 1850'de Endonezya'da keşfedilen bir örneği Philadelphia'daki Doğa Bilimleri Akademisi'ne bağışlayan İngiliz ornitolog Edward Wilson'dan almıştır. 

Erkek kuş, bir serçe büyüklüğündedir ve sırtındaki parlak kırmızı tüylerle, boynunun üst kısmındaki sarı bir yamayla ve altındaki elektrik mavisi deriyi ortaya çıkaran tüysüz bir taçla övünür. 

Wilson'ın cennet kuşunun ayrıca orak şeklinde iki farklı kuyruk tüyü vardır.

Kuş o kadar yakalanması zor ki, bilim adamlarının kur yapma gösterisini belgelemeleri 150 yıl sürdü; bu sırada erkek, yanardöner yeşil bir pelerini ortaya çıkarmak için boyun tüylerini açıyor. Dişiler potansiyel eşlerini tüylerinin parlaklığına göre değerlendirirler, ancak kendilerinin zeytin rengi kahverengi, benekli tüyleri vardır. Erkeklerde olduğu gibi dişilerin de başının üstünde kel bir bölge ve mavi cildi vardır. 

KIRMIZI BOYUNLU TANAGER

Kırmızı Boyunlu Tanager

Kırmızı boyunlu tanager (Tangara cyanocephala), doğu Brezilya, Arjantin ve Paraguay'daki ova ormanlarında bulunan tropik bir kuştur. 

Tüyleri çoğunlukla açık yeşildir; kendine özgü kırmızı bir ense ve yanaklar, açık mor bir taç ve mavi bir boğaz vardır. Kırmızı boyunlu mandalinalar, meyve veren ağaçların tepesinde beslenirler, ancak bazen çalılardan meyveleri toplamak için orman zeminine inerler. Beş yıla kadar yaşarlar.
 
GÖZ ALICI QUETZAL

Göz Alıcı Quetzal

Göz alıcı quetzal (Pharomachrus mocinno), Meksika'nın güneyinden Panama'nın batısına kadar uzanan bulut ormanlarında yaşayan göz alıcı, turkuaz, yeşil ve kırmızı bir kuştur. 

Erkeklerde üreme mevsimi boyunca büyüyen, 0,9 metre uzunluğa kadar akıcı bir kuyruk oluşturan altın yeşili bir tepe ve metalik mavi kuyruk tüyleri bulunur.

Bu töreni, gölgeliğin üzerine çıkıp potansiyel eşlerine doğru aşağıya dalarak, tüyleri arkalarında dalgalanarak sergilerler.

Göz alıcı quetzal, Orta Amerika uygarlıkları tarafından kutsal kabul edildi ve Guatemala'nın bayrağında yer alan kuşla birlikte bugün de önemli bir sembol olmaya devam ediyor.

Efsaneye göre, görkemli quetzal, İspanyol fetihlerine karşı savaşırken ölen Tecún Umán adlı bir Maya prensi ve kahramanının ruhani rehberiydi. 

Tecún Umán yaralı halde yatarken, göz kamaştırıcı bir quetzal göğsüne kondu ve kuşun kırmızı göğsü ve karnını açıklayacak şekilde tüylerini kana boyadı. 

PULLU COTINGA

Pul Pul Cotinga

Pullu cotinga (Cotinga cayana), Brezilya'daki Amazon yağmur ormanları da dahil olmak üzere Kuzey Güney Amerika'nın ormanlarında ve ormanlarında yaşayan tropik bir kuştur.

Erkeklerin göğüslerinde ve karnında çarpıcı açık mavi tüyler, mavimsi siyah kanatları ve eflatun bir boğazı vardır. 

Bu özellikler, tüyleri çok daha soluk kahverengi olan dişileri çekmelerine yardımcı olur. 18 ila 23 santimetre uzunluğa kadar büyüyen pullu cotingaların genellikle meyve veren ağaçlara tünediği görülür, ancak beslenmeleri üreme mevsimi boyunca protein açısından zengin böcekleri de içerir.

MANDARİN ÖRDEĞİ

Mandalina Ördeği

Diğer birçok kuş gibi bu da göze çarpan renklere sahip erkek mandarin ördeğidir. (Aix galericulata). 

Erkek mandalina ördeklerinin sırtlarında kendine özgü turuncu yanakları ve ''yelkenleri'' vardır. Ayrıca mor bir göğüsleri ve taçlarında ve kuyruklarında koyu mavi ve yeşil tüyler vardır.

Dişilerin kremsi beyaz ve alacalı kahverengi tüyleri ve erkeklerinki gibi kabaran gri baş ve yanak tüyleri vardır. Her iki cinsiyetteki yetişkinlerin uzunluğu 20 ila 25 santimetre arasındadır ve dişiler erkeklerden biraz daha dolgunlaşır.

Mandarin ördekleri Çin, Japonya, Kore ve Rusya'nın bazı kısımlarını içeren Uzak Doğu'ya özgüdür.

Türler Birleşik Krallık'a 20. yüzyılda tanıtıldı ve ördeklerin esaretten kaçtığı düşünülen Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde de popülasyonlar mevcuttur.

KIZIL ROSELLA

Kızıl Rosella

Adına rağmen kızıl rosella (Platycercus elegans), kırmızı, turuncu ve sarı dahil olmak üzere çeşitli tonlarda gelir. 

Gençlerin, kuşlar olgunlaştığında diğer renklerden birine geçiş yapan zeytin yeşili tüyleri vardır. Makyajları ne olursa olsun, kızıl rosellaların yanaklarında belirgin mavi lekeler, mavi kuyruk tüyleri ve siyah noktalı kanatlar bulunur.

Kızıl rosellalar çoğunlukla güney ve doğu Avustralya'da bulunur ; birkaç popülasyon ülkenin geri kalanına, ayrıca Norfolk Adası'na ve Yeni Zelanda'ya dağılmıştır. 

Normalde küçük sürüler halinde takılırlar ve tohumlar, otlar, çalılar, böcekler ve bazı ağaç çiçekleriyle beslenirler. Kuşlar, bazıları sert çığlıklar ve metalik ıslıklara benzeyen sesler de dahil olmak üzere çeşitli sesler çıkarıyor. 

ORTAK YALIÇAPKINI

Ortak Yalıçapkını

Yalıçapkını (Alcedo atthis), Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak bulunan parlak mavi ve turuncu tüylü bir kuştur. 

Yavaş hareket eden ve durgun sulardan küçük balıkları çıkarmak için kullandığı uzun, sivri gagalı, oldukça çekingen ve göze çarpmayan bir kuştur . Bu kuşlar genellikle nehirler ve dereler boyunca ağaçlara tünerler ve potansiyel bir yemek gördüklerinde suyun çok altına dalarlar.

Sıradan yalıçapkını yaklaşık 15 santimetre uzunluğa kadar büyür ve 25 santimetre kanat açıklığına sahiptir; bu, Avrupa ardıç kuşundan (Erithacus rubecula) biraz daha büyüktür. 

Sırtı metalik mavi, göğsü ise bakırımsı kahverengidir. Dişiler, gaganın alt kısmındaki kırmızı bir yama ile erkeklerden ayırt edilebilir. 

KIZIL SAKALLI ARI KUŞU

Kızıl Sakallı Arı Kuşu

Kızıl sakallı arı kuşu (Nyctyornis amictus), güney Myanmar, Tayland, Malezya, Borneo ve Sumatra'nın ova ve dağ eteklerindeki ormanlarında yaşayan çarpıcı, yaprak yeşili bir kuştur.

Adını gagasının tabanından karnına kadar uzanan kırmızı tüylerden alır. Kızıl sakallı arı yiyicinin ayrıca pembe bir tacı, turuncu gözleri ve kuyruğunun alt kısmında sarı tüyleri vardır.

Eşsiz şarkısı, bir dizi kurbağa benzeri vıraklamayla karakterize edilir. 27 türden oluşan renkli bir kuş grubu olan diğer arı yiyiciler gibi kızıl sakallı arı yiyicilerin de uzun orta kuyruk tüyleri, aşağı doğru kavisli bir gagası ve sivri kanatları vardır. 

Çoğunlukla böcek yerler; Adından da anlaşılacağı gibi arılara karşı zayıf bir noktaları vardır ve yemeden önce böceklerin kafalarını bir dala vurarak onları sersemletirler.   

CENNET TANAGERİ

Cennet Tanageri
 Cennet tanageri (Tangara chilensis ), limon yeşili kafası, turkuaz göğsü ve göbeği olan 14 santimetre uzunluğunda bir ötücü kuştur. 

Dört bilim adamının bildiği alt türlere bağlı olarak cennet tanagerlerinin kuyruklarının dibinde kırmızı veya sarı tüyler bulunur. 

Amazon yağmur ormanlarına ve Kuzey Güney Amerika'ya özgüdürler. Cennet tanajörleri gölgelikte yüksekte kalmayı, karışık türlerden oluşan sürüler halinde takılmayı ve yiyecek ararken tünekler arasında hızla hareket etmeyi severler.

KIRMIZI MACERA

Kırmızı Amerika Papağanı Ara Macao Foto

Adından da anlaşılacağı gibi, kırmızı Amerika papağanı (Ara macao) çoğunlukla parlak kırmızı tüylerle kaplıdır. Ancak bu kuşun aynı zamanda mavi bir alt sırtı ve kanat uçlarının yanı sıra sarı bir sağrı ve beyaz, tüysüz bir yüzü vardır. 

Kızıl Amerika papağanı, gagasından kuyruk ucuna kadar 84 santimetre uzunluğa sahip, dünyadaki en büyük papağanlardır. 

Gagaları, bu kuşların yaşadığı Güney Meksika'dan Peru ve Doğu Brezilya'ya kadar uzanan yağmur ormanlarında bulunan sert yemişleri kırabilecek kadar güçlüdür. 

Kızıl Amerika papağanı ömür boyu çiftleşir ve zamanlarının çoğunu büyük, gürültülü sürüler halinde geçirir. 

TAHTA ÖRDEK

Tahta Ördek

Carolina ördekleri olarak da bilinen tahta ördekler (Aix sponsa), Kuzey Amerika'ya özgüdür; yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusunda ve Pasifik kıyısında yaşarlar. 

Körfez ve Atlantik kıyılarında yaşayan birçok orman ördeği yaz aylarında kuzeye, daha serin iklimlere göç eder. Erkeklerin çarpıcı kırmızı gözleri ve tabanda sarıya dönüşen kırmızı bir gagası vardır.

Taçları ve armaları zümrüt yeşilidir ve boyun çevresinde bir yaka oluşturacak şekilde uzanan beyaz çizgiler vardır. 

Erkeklerin ayrıca koyu kırmızı göğüsleri, altın sarısı yanları ve kuyruk ve kanatlarında mavi tüyleri vardır. Dişilerin benekli, grimsi kahverengi tüyleri ve her gözünün etrafında beyaz bir halka vardır.

Tahta ördeklerinin uzunluğu yaklaşık 48 santimetreye kadar büyür ve kanat açıklığı 71 ila 99 santimetre arasındadır. 

BOYALI KİRAZ KUŞU

Boyalı Kiraz Kuşu

Boyalı kiraz kuşu (Passerina ciris), Kuzey Amerika'ya özgü, doğu nüfusu Georgia ve Güney Carolina'da üreyen, batı nüfusu ise Teksas merkezli olan gökkuşağı renginde bir kuştur.

Doğudaki kuşlar kış için Florida ve Karayipler'e göç ederken, batıdaki kuşlar Meksika'nın Pasifik kıyılarına yöneliyor. Bu popülasyonlardaki kuşlar benzer görünüyor ve ses çıkarıyor; yetişkin erkeklerin taçlarında elektrik mavisi tüyler var, göğüsleri kırmızı ve sırtlarının üst kısmı limon yeşili. Dişiler ve genç erkekler hiçbir işaret olmadan düz yeşil renktedir.

Boyalı kiraz kuşunun şarkısı yüksek ve tiz, çağrısı ise keskin ve metaliktir. 

MENEKŞE KILIÇ KUŞU

Menekşe Kılıçkuşu

Menekşe kılıç kuşu (Campylopterus hemileucurus), 15 santimetreye kadar büyürler. Meksika ve Orta Amerika'daki en büyük sinek kuşu türüdür.

Erkekler güneş ışığında parıldayan ve gölgede siyahımsı görünen yanardöner, mavimsi-mor tüylerle kaplıdır. Dişileri ise daha az gösterişlidir; boyunlarında ve yanaklarında sadece birkaç parıldayan tüy vardır.

Hem erkeklerin hem de dişilerin kalın, kemerli bir gagası ve beyaz kuyruk köşeleri vardır. 

Menekşe kılıçbalığı nemli yaprak dökmeyen ormanlarda bulunur ve burada muz çiçekleri ve çalılar da dahil olmak üzere alt kattaki çiçeklerin nektarıyla beslenir. 

GÖKKUŞAĞI LORIKEETI

Gökkuşağı Lori

Gökkuşağı lorikeeti (Trichoglossus moluccanus), kuzey ve doğu Avustralya'da bulunan oldukça renkli bir kuştur. Kırmızı gagası, mavi kafası ve karnı, yeşil sırtı ve kanatları ve benekli sarı-turuncu göğsü vardır. 

Erkekler ve dişiler birbirine benzer ve gagadan kuyruğa kadar yaklaşık 30 cm'ye (12 inç) kadar büyürler.

Gökkuşağı lorikeeti, otçul olduğundan ve kancalı bir gagaya sahip olduğundan ''gerçek'' bir papağan olarak sınıflandırılır. 

Gerçek papağanların (Psittacoidea) yaklaşık 350 türü bilinmektedir; bunlar arasında Amerika papağanı, lorikeet ve muhabbet kuşları yer alır.

KARA SIRTLI CÜCE YALIÇAPKINI

Kara Sırtlı Cüce Yalıçapkını

Kara sırtlı cüce yalıçapkını (Ceyx erithaca), bilinen en küçük yalıçapkını türlerinden biridir ve uzunluğu (gaga ve kuyruk dahil) 13 ila 14 santimetre arasında değişir. 

Tacı ve kuyruğu fuşya kırmızısı, gagası ise mercan kırmızısıdır ve hançer şeklindedir. Kuşun ayrıca soluk turuncu bir göbeği ve yanakları vardır; yamalı, koyu mavi kanatlar; ve beyaz bir boğaz. Kara sırtlı cüce yalıçapkını genellikle su kaynaklarından uzakta bulunur ve yaşam alanı Malezya ve Vietnam'dan Tayvan, Butan, Batı Hindistan ve Sri Lanka'ya kadar Güneydoğu Asya'ya kadar uzanır. 

AKBABA GİNE TAVUĞU

Akbaba Gine Tavuğu

Akbaba beç tavuğu (Acryllium vulturinum), doğu Afrika'ya özgü, güney Etiyopya'dan kuzey Tanzanya'ya kadar uzanan kaz büyüklüğünde, uzun boyunlu bir kuştur.

Akbaba gine tavuğu bir düzine kadar kuştan oluşan sürüler halinde yaşar ve kuru savanlarda ve çalılıklarda dolaşarak tohumlar, yumrular, kökler, küçük sürüngenler, kemirgenler ve böcekler arar. Elektrik mavisi göğüsleri ve uzun, siyah-beyaz tüylerle kaplı sırtları, ayrıca kırmızı gözleri, kel bir kafaları ve enselerinde kestane rengi bir yaması var. Tüylerinin geri kalanı beyaz benekli siyahtır. Genç akbaba gine tavuğu donuk kahverengidir. 

KIVRIK TEPELİ ARACARI

Kıvrık Tepeli Aracari

Kıvrık tepeli aracari (Pteroglossus beauharnaesi), Bolivya, Brezilya ve Peru'daki nemli tropik ormanlarda bulunan küçük bir tukandır. 

Tür, adını yumuşak, grimsi buklelerle kaplı taç kısmından almıştır. Kıvrık tepeli aracarisin gözlerinin etrafında turkuaz bir daire, ensesinde ve karnında kırmızı tüyler, benekli yanaklar ve devasa, renkli bir gagası vardır. 

Orta boy tukanları ve safran tukanlarını (Pteroglossus bailloni) içeren bir kuş grubu olan diğer aracarisler kadar sesli değildir. Bunun yerine, yalnızca yumuşak homurtular ve ara sıra yüksek sesli bir ciyaklama sesi çıkarır. 

Kıvrık tepeli aracari, bir düzine kadar kuştan oluşan sürüler halinde orman örtüsünün etrafında uçar, meyvelerin yanı sıra diğer kuşların yumurtaları ve civcivlerini arar. 

ALTIN SÜLÜN

Altın Sülün

Gökkuşağı sülün olarak da bilinen altın sülün (Chrysolophus pictus), Çin'e özgüdür ve 1700'lerde İngiltere'ye ve 1990'ların ortalarında Hawaii'ye tanıtılmıştır. 

Baştan kuyruk ucuna kadar 1 metre 16 santim uzunluğa kadar büyüyen erkeklerin göğüslerinde ve alt kısımlarında parlak kırmızı tüyler, altın rengi bir tüy ve sırtın alt kısmı ve çizgili, turuncu-siyah bir boyun vardır.

Diğer sülünler (Phasianidae) gibi onun da uzun, ince çizgili bir kuyruğu vardır. Dişilerin rengi soluk kahverengidir ve her tarafı ince çizgilidir. Altın sülünler, karanlık ve yoğun ormanlık alanda kaldıkları ve geceleri ağaçlara tünedikleri için utangaçtırlar ve fark edilmeleri şaşırtıcı derecede zordur. 

KIZIL GÖĞÜSLÜ PAPAĞAN

Kızıl Göğüslü Papağan

Kırmızı göğüslü papağan (Neophema splendida), çoğunlukla güneybatı Avustralya'nın Büyük Victoria Çölü'nde bulunan göçebe bir kuştur. Etli bitkilerden nemi emerek, içme suyuna erişmeden uzun süre hayatta kalabilir. 

Erkeklerin parlak mavi bir kafası ve kanatları, göğüslerinde kırmızı tüyleri, yeşil bir sırtı ve sarı alt tüyleri vardır. Dişilerin rengi biraz daha soluktur ve kırmızı göğüsleri yoktur. 

Kızıl göğüslü papağanların uzunluğu yaklaşık 20 santimetreye kadar büyür ve tekrarlandığında cıvıltı gibi ses çıkaran iki heceli, yumuşak çağrılar yapar. Ayrıca kendilerini tehdit altında hissettiklerinde keskin ıslık sesleri çıkarırlar. 

ROSEATE KAŞIKÇI

Roseate Kaşıkçı

Pembe kaşıkçı kuşu (Platalea ajaja), adını en çarpıcı iki özelliğinden alan büyük bir su kuşudur: pembe tüyleri ve uzun, düzleştirilmiş, kaşık şeklindeki gagası. Boynu ve sırtının üst kısmı beyaz olmasına rağmen göğsü, sırtının ortası ve kanatları bebek pembesidir. 

Sırtın alt kısmı, kanatların ön kısmı ve kuyruk kırmızıdır ve kanatların üzerinde ve gözlerin çevresinde turuncu bir yama bulunur. Yavrular toz pembe renktedir ve başları tüylerle kaplıdır; kuşlar olgunlaşıp soluk yeşil kafa derilerini açığa çıkardıkça bu tüyler dökülür. 

Roseate kaşıkçı kuşları, Amerika Birleşik Devletleri'nin Körfez Kıyısı'ndan Güney Amerika'nın büyük bir kısmına kadar tatlı su ve tuzlu su bataklıklarında bulunur ve Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Falkland Adaları kadar güneyde yaşar.

Boyları 76 santimetreye kadar büyürler ve en büyük pembe kaşıkçıların kanat açıklığı 1 metre 2 santimdir.

NIKOBAR GÜVERCİNİ

Her sabah bu karışımdan bir kaşık, bağışıklığınızı güçlendirir ve kalbinizi beton gibi yapar! Her sabah bu karışımdan bir kaşık, bağışıklığınızı güçlendirir ve kalbinizi beton gibi yapar!

Nikobar Güvercini

Nicobar güvercini (Caloenas nicobarica), Hindistan'ın Andaman ve Nicobar adalarından Güney Pasifik Okyanusu'ndaki Solomon Adaları'na kadar küçük adalarda ve kıyı bölgelerinde yaşayan, karada yaşayan bir kuştur. 

Avibase'e göre, kendi cinsinin mevcut tek üyesi ve muhtemelen soyu tükenmiş dodonun yaşayan en yakın akrabasıdır. 

Nicobar güvercininin boynundan hula eteği gibi sarkan mavi tüylerden oluşan bir yelesi, sırtında ise yeşil, sarı ve bakır tüyler bulunur. Diğer güvercinlerden biraz daha büyüktür ve yaklaşık 40 cm uzunluğundadır. 

Evcil hayvan ticareti amacıyla yakalanması, yiyecek için avlanması ve mücevher yapımında kullanılan taşlık taşları nedeniyle vahşi doğada Nicobar güvercinlerinin sayısı azalıyor. Habitat kaybı ve istilacı türler de bu kuşları tehdit ediyor. 

AVRUPA ARI KUŞUGİLLER

Avrupa Arı Kuşugiller

Avrupa arı kuşugiller ( Merops apiaster ), yukarıda bahsedilen kızıl sakallı arı kuşugiller de dahil olmak üzere, bilinen 27 arı kuşu türünden biridir. Avrupalı arı yiyiciler, doğu ve güney Afrika, Avrupa ve Moğolistan'ı kapsayan bir dağılımla, isimlerinden de anlaşılabileceğinden daha geniş bir dağılım göstermektedir. 

Avrupalı arı yiyicinin uzun, sivri gagası, böcekleri sersemletmek ve zehir yüklü iğneleri yok etmek için onları bir dala çarpmadan önce havada yakalamasına yardımcı olur. 

Avrupalı arı yiyicinin boğazı kanarya sarısı, mavi göbeği ve kuyruk uçları ve sırtında hardal sarısı tüylere dönüşen bakır tacı ile parlak renklidir. 

Bu sürü halinde yaşayan kuşlar, dikey kum yığınlarından kazdıkları yuvalarda koloni halinde yuva yaparlar. 

KIZIL GÜNEŞ KUŞU

Kızıl Güneş Kuşu

Adından da anlaşılacağı gibi kızıl güneş kuşunun (Aethopyga siparaja), göğsünün ve sırtının etrafında bir panço oluşturan çarpıcı kırmızı tüyleri vardır. 

Erkeklerin ayrıca yanardöner mavi bir şapkası ve boyunlarında koyu, bıyık benzeri işaretler vardır. 

Dişileri zeytin sarısıdır ve bu dekoratif özelliklerden yoksundur. 13,5 santimetre uzunluğa kadar büyüyen kızıl güneş kuşları, Kuzey Hindistan'dan Malezya ve Endonezya'ya kadar uzanan Güneydoğu Asya'da yaygındır. 

Sinek kuşları gibi havada asılı kalabilirler ve benzer şekilde çiçek nektarıyla beslenebilirler, ancak aynı zamanda yiyecek ararken sıklıkla tünezler. 

MENEKŞE DESTEKLİ SIĞICIK

Menekşe Destekli Sığırcık

Erik rengi sığırcık veya ametist sığırcık olarak da bilinen menekşe sırtlı sığırcık (Cinnyricinclus leucogaster), cinsel açıdan oldukça dimorfik bir türdür; yani erkek ve dişi kuşlar büyük ölçüde farklı görünür. 

Erkek menekşe sırtlı sığırcıkların üst yarısı ışığa göre renk değiştiren yanardöner mor tüylerle kaplıdır. Göğüsleri ve alt kısımları kar beyazıdır. Dişilerin alt tüyleri de beyazdır, ancak sırtları ve başları kahverengidir ve tüm vücutlarında koyu kahverengi çizgiler bulunur.

Yaklaşık 17 santimetre uzunluğa ulaşan menekşe sırtlı sığırcıklar doğu, güney ve batı Afrika'daki ormanlarda yaşar. Meyve ve böceklerle beslenirler ve ökse otu tohumlarının yaşam alanlarına yayılmasında önemli bir rol oynarlar. 

ALTIN BAŞLIKLI TANAGER

Altın Başlıklı Tanager

Menekşe sırtlı sığırcıklardan farklı olarak, erkek ve dişi altın başlıklı tanagerler (Tangara larvata) birbirine benziyor; çoğunlukla siyah tüylerin önünde açık mavi tüyler öne çıkıyor ve yüzü çerçeveleyen koyu sarı bir başlık var. 

Menekşe sırtlı sığırcığın boğazında turuncu bir leke ve beyaz alt tüyler bulunur. Bu kuşlar güney Meksika'dan kuzeybatı Ekvador'a kadar uzanan bir yayılış alanına sahiptir ve bazen sürüleri bal sürüngenleri (Cyanerpes) ve öfoni (Euphonia) gibi diğer kuşlarla beslerken görülürler. 

Yaklaşık 13 santimetre uzunluğa kadar büyüyen altın başlıklı mandalinalar, yuvalarını çatallı ağaç dalları arasına veya yeşil muz salkımlarına kurarlar. 

HİNT SİLİNDİRİ

Hint Silindiri

Hint silindiri (Coracias benghalensis), uçarken renklerini en iyi şekilde gösterir ve safir bantları ve uçları olan açık mavi kanatlarını ortaya çıkarır. 

Aynı renk kombinasyonu, büyük bir V şekline dönüşen kuyruk tüylerinde de mevcuttur. Erkekler ve dişiler koyu zeytin rengi sırtları, somon renginde göğüsleri ve gaganın etrafındaki dar, çıkıntılı tüyleriyle birbirine benziyor.

Her iki cinsiyetin uzunluğu 33 santimetreye kadardır ve kanat açıklığı 74 santimetreye ulaşır.

Hint silindirleri Hindistan'da, Basra Körfezi çevresinde ve Umman kıyılarında açık tarım alanlarında yaşamaktadır. Elektrik kabloları da dahil olmak üzere  açıkta kalan tüneklerde oturmayı severler.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR