Emekliler, katılımcı doğrudan demokratik anlayış ile meclisler şeklinde yatay örgütlenecek yeni emekli sendikası kuruluş toplantısı yaptı.

Toplantıda, “Katılımcı doğrudan demokratik anlayış ile meclisler şeklinde yatay örgütlenerek, tamamen yepyeni bir örgütlenme anlayış ve felsefesinin doğuşuna tanıklık ediyoruz” denildi.

Emekli Meclisleri Sendikası, Ankara Yılmaz Güney Sahnesi’nde kuruluşuna ilişkin toplantı yaptı. Türkiye’nin birçok yerinden emekliler, Emekli Meclisleri Sendikası’nın kuruluş toplantısı için bir araya geldi. Divanın belirlenmesinin ardından toplantı, konuşmalar ile devam etti.

Sosyal medya üzerinden bir araya gelerek Emekli Meclislerini oluşturan emekliler, bugün ‘Emekli Meclisleri Sendikası’ olmak için başvuruda bulunacak.

DOĞRUDAN DEMOKRASİ VE YATAY ÖRGÜTLENME

Diyarbakır sendika aktivisti Kadri Kızmaz, “Bugün emekliler birleşirse ülkenin yüzde 40’ına hitap edecek kitleye sahibiz. Biz toplum olarak sorgulayıcı değiliz, çünkü sistem bize şükretmeyi öğretti. Emekliler Meclisi Sendikası olarak yatay örgütlenmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır Kulp’ta deprem konutları Diyarbakır Kulp’ta deprem konutları

Toplantıya Antalya’dan katılan Hüseyin Atay da, “İşin ne kadar zor olduğunu arkadaşlar anlattı. Uzun süredir süren burjuva sistemini yıkmak kolay değil. Yatay örgütlenme ile sendikamızı kuracağız” dedi.

Bahtiyar Çetinbaş ise, “Enseyi karartmaya hiç gerek yok Türkiye’de ilk defa bir topluluk sosyal medyada hedefine ulaştı. Amaç sendikalaşmaktı. Sendikalaşma bir dünya meselesidir. Doğrudan demokrasiye karşı çıkan akademisyenler şu an doğrudan demokrasi olabilir diyor. Avrupa toplulukları da doğrudan demokrasi eleştirilerini geri çekti. Türkiye’de ilk kez Emekli Meclisi Sendikası doğrudan demokrasi ve yatay örgütlenme anlayışı ile yola çıkıyor” dedi.

Ankara aktivisti Ramazan Tekin, Türkiye’de denenmemiş bir anlayış ile faaliyet göstereceklerini belirterek, “Doğrudan demokrasi ve yatay örgütlenmeyi duyduğum zaman çok heyecanlandım. Türkiye’de denenmemişi, doğrudan demokrasiyi, meclis sistemini, bu sendikayı kuracağız” diye ekledi.

Konuşmaların ardından emekliler basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Fidan Doğruer okudu.

‘YEPYENİ BİR ÖRGÜTLENME ANLAYIŞI’

“Bugün burada hep birlikte tarihi bir an yaşıyoruz” diyen Fidan Doğruer, örgütlenme, mücadele ve çalışma anlayışıyla dünya sendikal mücadelesinde tamamen yeni patika açtıklarını belirtti.

Doğruer, şunları ekledi: “Emekli Meclisleri Sendikasını kuruyoruz. Tarihi bir an diyoruz çünkü; katılımcı doğrudan demokratik anlayış ile meclisler şeklinde yatay örgütlenerek eski olandan radikal bir kopuş tamamen yepyeni bir örgütlenme anlayış ve felsefesinin doğuşuna tanıklık ediyoruz. Yeni bir kültür, yeni insan ilişkileri, yeni bir yaşam ve yeni bir toplumsal yaşamın tohumlarını atıyoruz. Bizler hayatımızın en genç ve en verimli yıllarında; ülke ekonomisine, büyüme ve gelişmesine hizmet etmiş emeklileriz. Çalışırken yıllarca SGK primlerimizi ödedik. Çalıştığımız yıllar boyunca hep emekliliğimizi ve emeklilikte nasıl yaşam kuracağımızın hayalini kurduk. Bu hayalimizin içinde açlık, yoksulluk, sefalet ve başkasına muhtaç yaşamak yoktu. Bugün milyonlarca emekli, açlık sınırının yarısı kadar bir emekli maaşı ile ölüme terk edilmiş durumdadır. Hak etmediğimiz bu olumsuz gidişe dur demek için sendikal başvurumuzu yapıyoruz. Biz; insan onuruna yakışır bir yaşam için, milli gelirin adil ve eşit dağılımı ile emeklilere de milli gelirden kişi başına düşen miktar tutarında emekli maaşı ödemesi için, ilaç ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz ve kolay erişiminin sağlanması için, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gerçek sahipleri olan işçi, memur, esnaf ve emeklilerce yönetilmesi için, emekli sendikalarına hukuksal bir statü elde etmek için, eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış ve adalet için bugün emekli meclisleri sendikasını kuruyoruz. Bizim için hak yasadan önce gelir. Fiili ve meşru sendikacılığı kendimize rehber edindik. Sendika işverenlerden daha çok bizim hakkımız. Emeklilerin sendika kuramayacaklarına dair açık bir yasa maddesi olmadığına göre emeklilerin sendika ana sütü gibi haktır. Toplu sözleşmeli sendikal hakkımızı almak için azimli ve kararlıyız, ya kazanacağız ya da kazanacağız. Başka çıkış yok”

Editör: Nazmi Kahraman