Binlerce yıl öncesine uzanan Babil Dünya Haritası, Antik Çağ'da insanların dünyayı nasıl algıladığını gözler önüne seriyor. 

British Museum’da sergilenen bu antik eser, tarih meraklıları için adeta bir hazine niteliğinde.

ANTİK BİR HARİTADAKİ ''ACI NEHİR''

Günümüzde Irak sınırları içinde yer alan Abu Habba'da (eski adıyla Sippar) keşfedilen bu kil tablet, M.Ö. 6. yüzyıla tarihleniyor. 

Diyarbakır’da Mehmed Uzun’un anısına etkinlikler düzenlenecek Diyarbakır’da Mehmed Uzun’un anısına etkinlikler düzenlenecek

Üzerinde Babillilerin dünya görüşünü temsil eden çizimler ve çivi yazılarının bulunduğu tabletin en dikkat çekici özelliği, o dönem dünyayı disk şeklinde tasvir etmesi. Çevresini ''Acı Nehir'' adı verilen bir su halkası sarıyor. Haritanın merkezinde ise Fırat Nehri ve kadim şehir Babil yer alıyor.

BABİL'DEN MARDUK'A

Haritanın sadece coğrafi bir betimleme olmadığını da belirten uzmanlar, haritanın üst kısmında Babil'in baş tanrısı Marduk’un dünyayı yaratışını anlatan bir metnin yer aldığını söyledi.

Yalnızca coğrafi bir tasviri değil, aynı zamanda Babillilerin mitolojik ve dini inançlarını da yansıtan antik haritadaki anlatıda, destansı bir tufandan sağ çıkan kral Utnapishtim gibi önemli figürler de anılıyor.

FIRAT VE BABİL

Bir diğer ilginç detayın ise kartografların o dönemin teknolojisiyle bile oldukça ileri bir tasarım yeteneğine sahip olmaları olduğunu ifade eden uzmanlar, ''Haritada Babil, tarih boyunca Fırat’ın her iki yakasında bulunmasına rağmen, sadece nehrin bir tarafında işaretlenmiş. Bu da haritacılıkta yaratıcı bir lisans kullanıldığını gösteriyor'' dedi..

HARİTANIN ARKASINDAKİ GİZEM

TabletİN, yalnızca ön yüzündeki haritayla sınırlı olmadığını, arka tarafında, ''nagu'' olarak bilinen sekiz dış bölgenin kısa tanımlarının da yer aldığını kaydeden uzmanlar, bu bölgelerin, haritada yer alan dünyayı çevreleyen gizemli ve uzak topraklar olarak betimlendiğini söyledi.

British Museum'da sergilenen 4,8 inç yüksekliğinde ve 3,2 inç genişliğindeki tabletin, antik dünyanın bilinmeyenlerine ışık tuttuğunu ve Babil’in dünya anlayışını, mitolojik zenginliğini günümüz insanına taşımaya devam ettiği kaydedildi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR