Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, emeklilik hayali kuran milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Ancak bu düzenlemeden yararlanmak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Son açıklanan verilere göre, EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik başvurusunda bulunanlardan 1 milyon 632 bin kişinin aylık bağlama işlemi tamamlandı. Fakat bu süreçte yaklaşık 200 bin kişinin de başvurusu reddedildi. Peki, neden bu kadar çok kişinin başvurusu reddediliyor? Emekliliği iptal edilebilecek durumlar nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte, 12 önemli nokta:
1- KENDİ ŞİRKETİNDE SİGORTALI OLANLAR: Eğer bir kişi, 2008 yılından önce çalıştığı bir işletmede hisse sahibi olduysa, SSK statüsünde sigortalı olarak çalışmaya devam edebilir. Ancak, şirketi kurduktan sonra kendi şirketinde sigortalı olan kişiler, o sigorta primlerini boşa ödediler. Çünkü bu kişilerin Bağ-Kur’a geçmeleri gerekiyor. 01.12.2008 tarihinden sonra zaten kanunlar buna izin vermiyor. Bu nedenle, SSK’dan emekli olacağını düşünen kişiler, Bağ-Kur’a geçtiklerinde, kadın ise 7 bin 200, erkek ise 9 bin güne tamamlaması gerekebilir.
2- BAŞKASININ PRİMLERİ SEHVEN SİZİN PRİMLERİNİZE KATILMIŞSA: Örneğin, emeklilik için 5 bin 975 gün isteniyor. Siz de bunu tamamlamışsınız. Emeklilik için gittiniz başvuruda bulundunuz. Emekliliği beklerken, “Sizin gününüz eksik.” cevabı alabilirsiniz. Başka birinin prim günleri sizin hizmetiniz içine dahil olduysa, bu tespit edildiğinde emekliliğiniz iptal edilir. Başvuru yaptırsanız da başvurunuz reddedilir.
3- BAĞ-KUR PRİMLERİNİ ÖDEMEDİĞİ GÜNLERE BORÇLANMA YAPANLAR: Bir kişi, kendi adına açtığı iş yerinin ortağı olduysa, o dönemlerde de Bağ-Kur primlerini ödemediyse, yanlışlıkla doğum, askerlik borçlanması yapıp parasını ödese dahi o emeklilik yanlış bir emeklilik olur. Daha sonra SGK arayarak ‘Bağ-Kur’lu olduğunuz dönemde primlerinizi ödememişsiniz, o sürelerde borçlanma yapmışsınız. Şimdi bu borçlanmaları ve emekliliğinizi iptal ediyoruz.’ derler. Ya da emeklilik için başvurduğunuzda ve bu tespit edildiğinde başvurunuz reddedilir.
4- BİRDEN FAZLA İŞ YERİNDE ÇALIŞANLAR: Bir ayda 30 gün, bir yılda 360 günden fazla olamaz. Yine sehven prim günlerini yanlış toplayıp başvuru yaptıysanız, birkaç işletmede çalışsanız dahi bir ayın üzerindeki günleriniz silinir. Bu nedenle emeklilik başvurunuz reddedilir. Emekli olduysanız da ileride tespit edildiğinde emekliliğiniz iptal edilir.
5- ÇALIŞMADIĞI HALDE BİR KİŞİ, KENDİSİNİ SİGORTALI GÖSTERİP EKSİK GÜNLERİNİ TAMAMLARSA: Eğer bir kişi, çalışmadığı halde bir iş yerinde sigortalı gösterilip eksik günlerini tamamlarsa ve bu sahte sigortalılık durumunu SGK fark ederse, kaç yıl olursa olsun, geriye doğru emekliliği iptal olur. Ödediği emekli aylıklarını ve sağlık harcamalarının parasını sigortalıdan talep eder.
6- 18 YAŞ ALTINDA İLK SİGORTA BAŞLANGICI, ANNE YA DA BABASININ İŞLETMESİNDE OLAN KİŞİLER: Eğer bir kişi, 18 yaşından küçükken anne ya da babasının işletmesinde sigortalı olduysa, o sigorta başlangıçları geçersiz sayılır ve emeklilik başvurusu reddedilir. Bu ileride tespit edilirse yine geriye doğru iptal olur ve sağlık harcamaları geri talep edilir.
7- SON 2 BİN 520 GÜN ÇOK ÖNEMLİ: Emekli olacağınız statüyü belirleyen son 2 bin 520 gününüz çok önemli. Eğer Bağ-Kur statünüz SSK statünüzden fazlaysa, Bağ-Kur’a geçmeniz gerekir. Bu nedenle, SSK’nın primine göre emeklilik başvurusunda bulunduysanız, SSK’dan daha az, Bağ-Kur’dan daha fazla prim istenir. Emeklilik başvurunuzu doğru yaptığınızı düşünseniz de SGK bunu tespit ettiğinde emeklilik başvurunuz reddedilir.
8- YURT DIŞINDA BULUNDUĞU SIRADA TÜRKİYE’DE SİGORTALI GÖSTERİLENLER: Eğer bir kişi, yurt dışında çalıştığı sırada Türkiye’de sigortalı gösterilmişse, bu durum SGK tarafından tespit edildiğinde emeklilik başvurusu reddedilir. Emekli olduysa da emekliliği iptal edilir. Bu nedenle, yurt dışında çalıştığınız süreleri borçlanarak emekliliğinize eklemeniz gerekir.
9- SİGORTA BAŞLANGICI YANLIŞ OLANLAR: Eğer bir kişi, sigorta başlangıcını yanlış bildirdiyse, bu durum SGK tarafından tespit edildiğinde emeklilik başvurusu reddedilir. Emekli olduysa da emekliliği iptal edilir. Bu nedenle, sigorta başlangıcınızı doğru bir şekilde belirtmeniz gerekir.
10- SİGORTA PRİMLERİNİ EKSİK ÖDEYENLER: Eğer bir kişi, sigorta primlerini eksik ödediyse, bu durum SGK tarafından tespit edildiğinde emeklilik başvurusu reddedilir. Emekli olduysa da emekliliği iptal edilir. Bu nedenle, sigorta primlerinizi tam ve zamanında ödemeniz gerekir.
11- SİGORTA PRİMLERİNİ ÖDEMEYENLER: Eğer bir kişi, sigorta primlerini hiç ödemediyse, bu durum SGK tarafından tespit edildiğinde emeklilik başvurusu reddedilir. Emekli olduysa da emekliliği iptal edilir. Bu nedenle, sigorta primlerinizi ödemeniz gerekir.
12- SİGORTA PRİMLERİNİ GEÇ ÖDEYENLER: Eğer bir kişi, sigorta primlerini gecikmeli olarak ödediyse, bu durum SGK tarafından tespit edildiğinde emeklilik başvurusu reddedilir. Emekli olduysa da emekliliği iptal edilir.